MALO POZNATO! Irižanin dizajnirao „Adidas“ patike – ubili ga nacisti!

0
725

Malo je poznata činjenica da je Irižanin Avksentije Lukić, dvadesetih godina prošlog veka, prvi izradio cipele i kopačke za tadašnje naše fudbalere najboljih klubova u zemlji – Beogradskog sportskog kluba (BSK) i Jugoslavije

Iako su braća Adolf i Rudolf Dasler dizajnirali kopačke prema modelu Lukićevih, sva slava i novac otišli su nemačkim industrijalcima.

– Rođen u siromašnoj porodici, posle završene osnovne škole u Irigu, Avksentije odlazi na obućarski zanat u Beograd, gde ga uspešno završava. Veoma brzo se zaposlio i započeo da pravi cipele i kopačke, za fudbalere, kao strastveni ljubitelj ovog sporta – priča Ladislav Varga, publicista i dramski pisac, koji je u svojoj knjizi „Mozaik žitelja iriških“ ukratko opisao ovog ne tako u javnosti poznatog Sremca.

Posle dugogodišnjeg rada, pred Drugi svetski rat, Avksentije se vraća u Irig, gde otvara prvu privatnu radnju u Ulici Zmaj Jovinoj.

– U to vreme bio je vrlo vredan i sposoban zanatlija. Kakav je bio majstor, govori činjenica da su mušterije iz Beograda kod majstora Lukića naručivale cipele, a drugi obućari širom zemlje takođe tražim njegove modele – objašnjava Varga.

Kada je formiran i osnovan fudbalski klub Radnički u Irigu 1938. godine, Avksentije, koji je bio poznat po nadimku Aca, napravio je za sve igrače kopačke i poklonio klubu. Po njegovom modelu fudbalskih cipela, mnogo godina kasnije, nemački industrijalac Adolf Dasler, gazda i osnivač čuvene sportske firme „Adidas“, počeo je serijski da proizvodi kopačke, po modelu koji je već dizajnirao Lukić. Međutim, od ovih na milione prodatih sportskih artikala, majstor Aca nije imao nikakve koristi.

Avksentije Lukić ubijen je u 33. godini, u velikoj ustaškoj raciji, kao talac, avgusta 1942. godine u Vukovaru.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here