ČORTANOVCI: Zbog brze pruge ostali bez železničke stanice

0
340

Mada je najava izgradnje brze pruge Novi Sad – Beograd mnogima zvučala kao dobra vest, za meštane Čortanovaca to je značilo opraštanje sa starom železničkom stanicom pa i konekcijom sa ostalim mestima. Stanica u selu je ugašena, a nova stanica „Beška“ udaljena je čak šest kilometara od sela.

Nekada nazivano „Gospodsko selo“ među okolnim mestima, baš zbog svoje pruge, za Čortanovce sada meštani kažu da je postalo „slepo crevo“ jer su ukidanjem železničke stanice odsečeni od sveta.

Meštani Čortanovaca kažu da ih obaveze često nose u Novi Sad, Inđiju i Beograd. Međutim, zbog izgradnje brze pruge Subotica–Beograd ostali su bez stare stanice na kojoj su vozovi stajali punih 139 godina. Nekadašnji otpravnik vozova pamti kako je nekada izgledala. Sada su ostale samo prazne prostorije i šut a, kako navodi, „počeli su i kablove da čupaju i da razbijaju“.

Sada se nadležni staraju o novoj stanici koja je usred njive i meštanima predaleko. No, i sa autobusima su slični problemi.

– Sat vremena se putuje gradskim autobusom. Ovde je poznat teren da ima velikih mrazova, smetova, klizavice. Evo ja vozim auto, desi se da me zaveje na putu. Pa možete misliti kako je gradskim autobusom – kaže meštanin Pavle Radosavljević.

Mnogi problemi naveli su meštane Čortanovaca da pokrenu peticiju za vraćanje stare železničke stanice.

– Da vidimo da li će biti nekog odgovora, a ako ne bude bilo svakako ćemo radikalizovati napore da rešimo problem jer je neophodno da se problem reši, ovako ne može ostati – poručila je Lana Šepelj Košarčić koja je pokrenula peticiju.

Iako je peticiju do sada potpisalo više od 3.000 ljudi, nadležni se po tom pitanju još uvek ne oglašavaju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here