Medijacijom do poštovanja ljudskih prava

0
1124

U Srbiji je u decembru 2020. godine, obeležen Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan se obeležava od 1950. godine, kada ga je zvanično proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Ova pandemija koronavirusa, ne sme biti razlog da zaboravimo da budemo pre svega ljudi. Mobimg je jedan disbalans u međuljudskim odnosima i  često se dešava na poslu i radnoj sredini koja nas okružuje. Mobing se dešava gotovo uvek u cilju ugrožavanja ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mesta“, kaže Violeta Stamenković.

Medijacija u rešavanju radnih sporova može imati značajan uticaj na prevazilaženja nastalih problema.

Pored mobinga, otkaza ugovora o radu,  najčešći problem iz radnog odnosa zaposlenog su ne isplaćena novčana potraživanja ostvarena iz radnog odnosa. Prema Zakonu o radu, sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od 3 godine od dana nastanka obaveze. O zastarelosti potraživanja sud ne vodi računa po službenoj dužnosti već po prigovoru stranke.

UBRZAJTE REŠAVANJE SVOJIH PROBLEMA MEDIJACIJOM

Posredovanje između poslodavca i zaposlenog putem medijacije može se  uspešno  prevazilaziti sukob, bez nanošenja štete i ugrožavanja materijalnog položaja samog zaposlenog. I poslodavci su na dobitku, ne izlažu firmu velikim sudskim troškovima, , jer će poverljivim, hitnim, jeftinijim sporazumom doći do prihvatljivog rešenja problema za 60 dana.

Zato Vas informišemo da  o organizujemo dve online obuke i to:

1. online obuka za medijatore – mart 2021.godine, realizator online obuke je državna ustanova – FAKULTET  POLITIČKIH NAUKA UNIVERZITET BEOGRAD.

2. online obuku o mobingu koja će biti  održana 17.i 18. februara 2021. godine je obuka koja omogućava da zaposleni spozna disciplinsku, prekršajnu i krivičnopravnu dimenziju odgovornosti .

 Autori ovih online obuka  su:

  • Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, specijalista medicinske psihologije, licencirana medijatorka, Fakultetu političkih nauka u Beogradu,
    • Dr Vera Despotović, socijalna radnica, porodična i psihodrama terapeutkinja i specijalista medijacije, Fakultet za medije i komunikaciju
    • Vladan Jovanović, dipl. pravnik i specijalista porodične medijacije

Obuke su dvostruko  sertifikovane (akreditovane) i u Ministarstvu pravde Republike Srbije i akreditacija u sistemu socijalne zaštite.

Ako želite da postanete medijator i posredujete u vansudskim sporazumima, možete se obratiti na tel. 063-445800 ili na mejl: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com.

(Violeta Stamenković,

diplomirani pravnik – ovlašćeno lice od strane FPN Beograda i JP”Sl.glasnika”RS)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here