Mediji – „dežurni krivci“ predizborne kampanje

1
1878

Tokom političke kampanje za izbore u Sremskoj Mitrovici koja ove godine na lokalu prolazi zaglušujuće tiho, najglasniji su pojedini fejsbuk profili u ulozi kvazi medija iza kojih se zvanično ne zna ko stoji. Pojedinci putem nezvaničnih Fejsbuk profila punom parom i bez ikakve odgovornosti plasiraju svoje političke stavove i sumnjive navode koje ne potpisuju ni fizička lica ni zvanični mediji, dok istovremeno putem tih istih profila pojedini sebe u okviru svoje kampanje pokušavaju da predstave žrtvom neosnovano upirući prstom u lokalne medije.

Jedan medij bilo on štampani, elektronski ili internet shodno propisima mora biti prijavljen u Agenciji za privredne registre. Iako Fejsbuk stranice nisu mediji, pojedinci koji iza kulisa upravljaju istima neformalno svakako predstavljaju kvazi medije koji koriste isključivo u promotivne svrhe jedne od opcija na lokalnim izborima. Pomenute stranice su se u nekoliko navrata bavile pitanjem medija u Sremskoj Mitrovici, pa su tako zvanične, registrovane medije u gradu nazvali „takozvanim medijima“ i „botovskim i sektaškim lokalnim medijima“, što je i izazvalo našu reakciju.

Razne fejsbuk stranice iznele su podatke o rezultatima Konkursa za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja koji je raspisan ove godine od strane Grada Sremska Mitrovica. Uzgred, svi podaci o ovom, baš kao i o prethodnim konkursima koje je lokalna samouprava raspisivala potpuno su transparentno i javnosti dostupni na zvaničnoj internet prezentaciji Grada.

Navedene rezultate konkursa su pojedinci iza kulisa na gorepomenutim stranicama zamenom teza, a za potrebe izborne kampanje isključivo jedne od političkih opcija, stavljali u kontekst tobož plaćanja medija od strane takođe jedne političke, trenutno vladajuće stranke, što se lako može proveriti i potvrditi da nije istina, naprosto jer lokalna samouprava, Ministarstvo informisanja i resorni pokrajinski sekretarijat nisu stranka.

Pored lako uočljive činjenice da pomenuta stranica očigledno podržava isključivo opciju GG „Grad za sve nas“ (u daljem tekstu GG) na lokalnim izborima u Mitrovici, opciju koja inače u javnost iznosi da su ih svi lokalni mediji pozvali na razgovor, a zatim oprečno prethodnom navodi i stav da mediji nisu oslobođeni politike.

Iz ove kontradiktorne izjave sledi logičan zaključak da ovoj političkoj opciji mediji nisu potrebni, jer ova opcija ni ne želi zvaničnu medijsku zastupljenost, iako im je ista pružena.

Prema tome, mediji ovoj političkoj opciji nisu uskraćeni. Nakon što su prikupili potpise svi učesnici na lokalnim izborima mogli su organizuju pres konferencije na koje bi im došli novinari, ali to nisu učinili, sem liste “Aleksandar Vučić – za našu decu”.

Međutim, iza zamenom teza friziranih lažnih optužbi na račun medija sa raznih fejsbuk stranica, koje očigledno selektivno podržavaju samo jednu/svoju listu, a na kojima su se mediji našli kao zanimljiva tema kojom se isti takođe bave selektivno i istrugnuto iz konteksta, krije se nešto drugo. Na ovaj način se izvan terena izborne utakmice zapravo vodi prljava, netransparentna politička kampanja protiv politički konkurentnih opcija i političkih neistomišljenika, posredno direktnim blaćenjem medija i fabrikovanjem slike o medijskoj nezastupljenosti.

Činjenice međutim govore suprotno, a to je da nekima medijska transparentnost očigledno ne odgovara.

Svako ima pravo da konkuriše i da na konkursu prihvati dodeljena sredstva, ali u ovoj političkoj kampanji se kao pokušaj dezavuisanja javnosti postavili pitanje da li je opravdano da mediji konkurišu, što je notorno deplasirano, jer mediji to čine na osnovu zakona i putem javno raspisanog konkursa od strane lokalne samouprave, pokrajine, Ministarstava pa čak i putem IPA projekata. Niko od dušebrižnih iz senke gore pomenutih Fejsbuk stranica pri tom nije postavio, građanima svakako interesantno pitanje, da li je i ko od predstavnika političkih opcija, za koje se na tom kvazi mediju zalažu, isto tako konkurisao za neka sredstva?

Zašto se vrši napad na medije od strane samo jedne političke opcije u gradu?

Zaposleni u lokalnim medijima (novinari, urednici, tonci, snimatelji…) su takođe građani Sremske Mitrovice, pa i oni ovakve kukavički plasirane neistine po društvenoj mreži Fejsbuk doživljavaju kao uvredu i zbog istih trpe razne napade i probleme.

Stvar taktike je nesumnjivo lična stvar svake političke opcije, međutim, kao posledica netransparentnosti već sada se kao uzročno-posledično nameće čak pitanje i eventualne pripreme terena za eventualno izbegavanje kasnije političke odgovornosti. Medijska transparentnost je temelj izborne utakmice.”- zaključuje ovu temu Dijana Šćekić, urednica Ozon radija.

Integralni tekst na:

http://www.ozon.rs/vesti/2020/prljava-kampanja-napad-na-lokalne-medije/?

1 COMMENT

  1. Zašto bilo ko sebi daje pravo da komentariše rad novinara? Ne znam da li je dovoljno jasno pa ću ponoviti. NOVINARA! To zanimanje bi trebalo da ima neko značenje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here