Migranti PRODAJU hranu dobijenu kao HUMANITARNU pomoć

0
3104

Izbeglice sa Bliskog istoka, sve češće hranu i odeću koju dobijaju od humanitarnih organizacija prodaju na šidskoj pijaci.

Azilanti humanitarnu pomoć svakodnevno prodaju, a građani Šida kupuju, uz obrazloženje da su cene mnogo pristupačnije u odnosu na one iz radnji. Najveću muku muče u JKP „Standard“, koje traži način kako da stane na put ovoj ilegalnoj trgovini.

Migranti iz prihvatnog centra Principovac ne gube vreme dok čekaju da nastave put ka nekoj od zemalja EU. Neki od njih pređu pešice i po 11 kilometara sa džakom robe, kako bi se domogli pijace u Šidu. Jedan od njih je i Muhamed iz Avganistana.

Na Principovcu sam sa suprugom i dvoje dece već godinu dana. Čekamo azil za Nemačku. Ovde sam stekao mnogo kupaca, koji kupuju od mene robu. Jeste da smo to sve dobili kao humanitarnu pomoć, ali mi to sve ne potrošimo. Od novca koji zaradim prodajom, najčešće deci kupim voće, povrće, koji evro… To je valuta koja će nam najviše trebati u zemljama EU, dok se ne snađemo – kaže Muhamed, koji ne krije poreklo robe.

Cipele, ćebad, jakne, papuče, igračke… sve je to izloženo na kartonu ispred ulaza u pijacu. Da li je bio pijačni dan, ili kupci stalno zapitkuju, dilemu je rešila jedna starija gospođa.

Već duže vreme kod njih kupujem. Danas sam pazarila dve paste za zube, koje koštaju 100 dinara. Ćerka će ići na jedan rođendan, i kao poklon sam joj uzela velikog plišanog medu od 500 dinara. Ni kod Kineza za te pare ne može da se nađe takva igračka – uverena je ova Šiđanka, koja smatra da i četiri „Juvitanine“ kašice za 100 dinara su više od akcije, pa je i ne čudi što sve više meštana pazari kod migranata.

Međutim, migrantska trgovina nije odskoro, ona traje već više od godinu dana, a nadležni nikako da joj stanu na put.

Mi ne možemo da im naplatimo zakup tezgi ili pijačnog prostora, kad oni robu prodaju ispred pijace. Komunalna inspekcija migrantima oduzima robu, ali pošto ona nema deklaraciju, žao nam je da je uništimo, pa je vratimo na Principovac, jer znamo da su je tamo dobili. I tako se već duže vreme vrtimo ukrug – objašnjava Goran Vukmir iz JKP „Standard“ u Šidu, koji pokušava da pronađe rešenje, kako ne bi trpeli štetu kupci koji redovno plaćaju pijačnu zakupninu.

Šiđani koji su najviše ogorčeni dolaskom migranata u ovo pogranično mesto, kažu da je bolje da prodaju nego da kradu.

Azilanti iz prihvatnih centara ne prave nama probleme, već oni koji ovde borave ilegalno. Bilo bi dobro kada bi i oni našli neki posao, a ne da se bave razbojništvom – kaže Stojan, koji je u nekoliko navrata uhvatio migrante, koji su, kako kaže, pokušali da mu obiju radnju.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here