Zbog PRISVAJANJA državnog placa: STEŽE SE OMČA oko Vase PDV-a

0
4360

Nakon što se Osnovno Javno Tužilaštvo više od dve godine “bavilo” pokušajem Vasilija Radosavljevića (Vase PDV) da zemljište u državnom vlasništvu u strogom centru grada prebaci, bez novčane nadoknade ili obeštećenja, na sebe (o čemu smo svojevremeno pisali), najzad je ceo slučaj predat Višem Javnom Tužilaštvu.

Naime, kako su nas dopisom iz OJ Tužilaštva obavestili, navedeni krivični predmet je predat u postupak kod Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Novom Sadu.

Podsećanja radi, Vasilije Radosavljević je svojevremeno državno zemljište u najužem gradskom jezgru (ulica Kralja Petra I broj 2 površine 276 m2) pretvorio u svoje privatno vlasništvo.

Tadašnja Gradska uprava je omogućila Katastru da u decembru 2013. godine sprovede prenos vlasništva nad spornim zemljištem u korist Vasilija Radosavljevića, advokata Nebojše Crnogorca i još četiri fizička lica.

Time je, sa ovim licima, Vasa PDV postao suvlasnik i zgrade u kojoj se nalaze i četiri stana površine 61 m2, 50 m2, 18 m2 i 52 m2, kao i poslovnog prostora podeljenog u 5 (pet) lokala ukupne površine od 118 m2.

Na ovo rešenje mitrovačke službe za Katastar nepokretnosti, žalbu je podnelo JP „Vojvodinašume“ u nameri da zaštiti svoju imovinu, odnosno imovinu države Srbije.

Kao odgovor na ovu žalbu, u odluci Ministarstva građevinarstva poništava se rešenje iz Katastra i predmet vraća na ponovni postupak.

U obrazloženju rešenja Ministarstva koje je potpisala ministarka Zorana Mihajlović ukazuje se kršenje zakonskih normi zbog umanjenja državne imovine bez ikakve novčane nadoknade i obeštećenja. Time se daje za pravo JP „Vojvodinašume“ da zaštiti vlasništvo nad imovinom i spreči njeno otuđivanje od strane fizičkih lica na čelu sa Vasilijem Radosavljevićem.

Iako je postupak po ovoj žalbi bio u toku, to nije sprečilo mitrovačku službu za Katastar nepokretnosti da, u januaru 2016, na svojoj zvaničnoj stranici upiše tadašnjem visokom gradskom funkcioneru Radosavljeviću  pravo svojine?!

Iz Gradske uprave za urbanizam od strane tadašnjeg načelnika Vladimira Petkovića, pismenim dopisom smo obavešteni da je vlasništvo nad ovim zemljištem preimenovano na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji, kao i da je, po njima, sve regularno. Da nije baš sve „kako Bog zapoveda“ vidi se iz Žalbe Zastupnika Republike Srbije koji o konkretnom slučaju kaže „da je činjenično stanje nepotpuno utvrđeno i Zakon pogrešno primenjen“.

Takođe, u ovoj Žalbi se daje i obrazloženje u kome se navodi da „nije u potpunosti razjašnjeno po kom pravnom osnovu katastarska služba može bez saglasnosti Vlade raspolagati nepokretnostima u državnoj, odnosno javnoj svojini“.

Na ovaj način, sasvim je očigledno da je Služba za katastar prekoračila granice svoje nadležnosti i neovlašćeno preuzela ulogu Vlade Republike Srbije i pred zakonom vrlo jasno definisanih odredbi o raspolaganju javnom svojinom.

Naravno, sva ta ujdurma privukla je pažnju Osnovnog Javnog Tužilaštva, tako da je krajem januara 2016. godine celokupna dokumentacija o ovoj mahinaciji stigla u kancelariju Tužilaštva.

I evo, nakon dve godine krčkanja, kada je već izgledalo da će i ova krivična prijava protiv Vase PDV-a otići u zastarenje, slučaj je preuzeo organ koji je osnovala Vlada Srbije u nameri da pospeši borbu protiv korupcije.

Naime, Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog kriminala, koji je startovao 1. marta 2018 godine, konkretan predmet je preuzelo specijalno Odeljenje za suzbijanje korupcije u Novom Sadu.

Sada ostaje samo da se vidi koliko je Srbija pravna država.

(Milan Milivojević)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here