MIGRANTI TERORIŠU SREM: Šid poluprazan grad! “SRBIJO POMOZI!”- apeluju meštani Šida

19
14284

Kako piše novosadski Dnevnik, smirivanje tenzija i rešavanje problema s migrantima deo je svakodnevice u šidskoj lokalnoj samoupravi. U tri prihvatna centra u Šidu registrovano je 800 korisnika, dok je procena da ih u ilegali u šumama oko Šida boravi više stotina, ako ne i hiljada.

– Dočekao nas je izveštaj kad smo stigli na posao da je u Batrovcima policija zebeležila tri upada migranata u kuće, ukradeni su laptopovi, računar, šest pari cipela i dva para patika, a da se u selu Jamena pojavilo novih 45 migranata – rekao je novinarima zamenik predsednika opštine Šid Zoran Semenović – Migranti u tri prihvatna centra, Adaševci, Principovac i Šid, uopšte nisu problem, oni su registrovani, žive u tim prihvatnim centrima, ponašaju se normalno kao svi građani, izlaze, odlaze u kupovinu, šetaju, deca idu u školu.

Problem predstavljaju neregistrovani migranti, tvrdi Semenović, koji upadaju u kuće, pa čak i otimaju novac iz ruke građanima na ulici. Procenjuje se da ih je u okolnim šumama oko 200, mada se sa sigurnošću ne može znati broj.

– Pretpostavljamo i da ima vojno obučenih i sposobnih, imaju između 18 i 25 godina, žive u šumama, rubnim područjima u Šidu, pa čak su naselili i jednu kuću u Šidu u kojoj nije živeo niko, vlasnici su se odselili i naša policija ne može da reaguje jer nema prijavu vlasnika da mu je neko ušao u dvorište i sad kao da imaju svoju ambasadu u Šidu, samo utrče u dvorište i zaštićeni su – kaže Semenović. – Non stop imamo provale, ali trudimo se i naša policija stvarno radi svoj posao, nađemo migranta koji je nešto ukrao i vratimo građanima, a žao nam je i migranata jer ih hrvatska policija, ako probaju nelegalno da pređu isprebija i vrati na našu stranu.

Povređene šidska hitna pomoć vozi u bolnicu u Sremskoj Mitrovici, gde se leče.

– Danas u Šidu za razliku od pre par godina decu ne smemo da pustimo same na ulicu. Neće ih migranti napasti, ali ih uplaše i otmu im džeparac. Više puta smo sprečavali organizovane grupe ljudi koji krenu sa motkama da se svete migrantima. Zaista nam nije lako – priznaje Semenović u izjavi datoj Dnevniku.

Kroz opštinu Šid je od početka povećanog priliva migranata prošlo gotovo milion lica iz raznih azijskih zemalja.

Prihvatne centre u šidskoj opštini finansijski pomaže EU, u pogledu obezbeđivanja adekvatnog smeštaja, hrane, pristupa zdravstvenoj nezi, obrazovanju, uslugama zaštite, a posebno kada je reč o deci i ostalim ranjivim kategorijama. EU pomoć pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

S druge strane, neregistrovani migranti, od kojih su mnogi bivši pripadnici Islamske države, za hranu i sve ostalo snalaze se sami, na štetu građana koji ovde žive.

Zvanična vlast gura glavu u pesak, kao da je se taj problem ne tiče. Hoće li Srbija ostati nema na teror koji preživljavaju Sremci?

(Milan Milivojević)

19 COMMENTS

 1. Kao hrišćani u obavezi smo da pružimo ruku pomoći svakom čoveku bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Moramo pomoći i našoj deci, omladini, svim ljudima obezbedivši im mir i sigurnost. Moramo pomoći i našoj vlasti da se kretanje migranata ograniči, primer nam je Eu, a da se ilegalci da se takodje ograniče u kretanju, kazne za prestupe, imamo i ljude i način da se sve reši.

  • Бог некми опрости.СИ ПРОЧИТАО ТЕКСТ.
   НАШ НАРОД ТРЕБА ПОМОЋ И ОБЕЗБИЈЕДИД ШТО ОВИ ШТО НИСУ РЕГИСТРОВАНИ
   НЕ

 2. Napraviti posebni logor sa minimalnim uslovima za život.
  Svakog izgrednika tu smestiti sa zabranom izlaska.
  Snabdevanje minimalno, samo za preživljavanje.
  Za koga ih školujemo? Kakav im je školski program?
  Neka za opismenjavanje koriste samo ćirilicu.
  Nama netreba da sve to finansira EZ. već da ih preuzmu kod njih.

 3. Ja sam jedan od imigranata s kojima živim u Europi već 10 godina i imam obitelj tamo, pa se želim vratiti i sve što kažete o imigrantima je laž. Stvarno nisam vidio takav rasizam u Srbiji. Vi niste civilizacija više od nas. Nije svaki nepismeni imigrant. Bio sam visokotehnološki tehničar elektronike u Belgiji. Znam što me tjera da vidim nepismenost u vašem okruženju, znam puno srpskih državljana koji žive u Europi, a mnogi od njih su ilegalni imigranti.

  • Адмирале не сери, јели снимци лажу. Који си ти сад мигрант, онда остани тамо где јеси.

  • To je istina…..zapadna Evropa je zadrzala skolovanu radnu snagu, SRBIJI VRACA ONE KOJI TO NISU i prerusene obucene za ubijanje, nesrecu svake vrste.

  • КАКВО БРЕ ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ.НАШ НАРОД НАШУ ДЈЕЦУ КО ДА НАМА НЕ ТРЕБА НО КРАДУ А ЈОЈ СРБИЈО

 4. Nisu se naselili u “jednu” kucu. Naselili su svaku praznu kucu i svaki napusteni magacin. A praznih kuca je svakim danom sve vise jer stanovnici Šida odlaze odavde.

 5. Teraj ih sto dalje od nas, kad nam tako zahvaljuju ! A meni se cini da ce i kod nas i ostati….

 6. Problem je u tome sto su glavni u upravi nase zemlje nezajazljivi. oni se solidno “ocesu” od pomoci EU i dok to mogu oni ce putem izvrsenja uzbacivati nase a ueljavati migrante. Hriscanski jste da treba pomoci, ali nikako nije raditi [rotiv sebe, biti Juda samom sebi , …

 7. Licemerje gradske vlasti, za prazan grad kriva je lokalna samouprava koja bukvalno ništa nije napravila da bi zadržala ljude, Šid je isti kao pre 30 godina samo što je još više propao, kupuju se nekretnine u Ns i Bg od gradskog budžeta, a migrante su prihvatili iz lične finansijske koristi koje grad nije osetio, a sad šatro im smetaju. Nisu migranti nikad nikom uzeli džeparac već baš ti iz lokalne samouprave indirektno svojim bahaćenjem i nebrigom za grad i opštinu.
  Škole su nekad imale po 4-5 odeljenja, sad po 2. Svaka nova generacija mladih koja završi srednju i ode dalje se više ne vraća. Za 10 godina će biti grad duhova, odnosno migrantsko selo, i ovako izgleda već jezivo i sablasno.

  • Upravo tako. Ziveo sam u Sidu od svog rodjenja pa sve dok nisam zavrsio srednju skolu. Kasnije sam otisao u NS, zavrsio studije i otisao preko granice. Dodjem jednom u par meseci u Sid, razlika koju vidim od pre 15-20 godina i sada je neverovatna. U mojoj ulici(5min od centra peske) ima vise od 50 posto praznih kuca(pre 15 godina nije bila ni jedna!). Problem migranata se nece resiti, pare se uzimaju i tu je kraj price. Nazalost, cela drzava nam tako funkcionise i to se nece promeniti u skorijoj buducnosti. Migranti rade sta hoce(bukvalno), otimaju, kradu, upadaju u kuce, a policija nema ovlascenja ni da ih privede a ne nesto drugo. U 99 posto slucajeva ih puste iza prvog coska. Izadjite na ulice, borite se. Sutra ce neko iz tvoje porodice biti napadnut!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here