Milica iz Rume smršala 60 kg na najpametniji način – bez trikova i dijeta

1
2385
foto: privatna arhiva

Milica zna kako da izgubite kilograme – ali tako da se ne vrate.

„Mnogo volim šoping i kada sam malo smršala otišla sam u kupovinu. Ušla sam u radnju i videla jednu divnu haljinu – ali naravno nije bilo broja za mene. U kabini sam toliko plakala da je zaposlena devojka prišla i pitala me da li je sve u redu. Nakon nekog vremena sam došla i kupila tu haljinu s namerom da je nosim kad smršam – a sada mi je velika“.

Milica Duduković (19) iz Rume, koja je izgubila neverovatnih 60 kilograma, ispričala nam je ovu anegdotu kroz osmeh – iako su iza nje bolni dani. Ona je svoju transformaciju počela krajem 2019. godine, kada je imala 120 kilograma, a danas je vitka, puna samopouzdanja i energije i spremna je da podeli svoju priču i savete drugim ženama. Ono što je najbolje u vezi sa njenom pričom je način na koji je smršala. Milica nije držala dijete, nije pila tablete, nije doživela otapanje kilograma preko noći. Njeno mršavljenje bilo je pametno – zdravo, postepeno i najvažnije od svega održivo na duge staze.

Čitav život imam problema s viškom kilograma, mada to nije bilo tako alarmantno do 2019. godine. Tada sam shvatila da više ne mogu da krećem, da mi je penjanje na šesti sprat postalo nemoguće. Moji drže restoran na Fruškoj gori, pa sam oduvek volela da jedem i spremam. Nakon toga sam odlučila da želim da se sve promeni“, počinje svoju priču Milica.

Shvatila je da su sve njene navike nezdrave, priča nam.

Kretala sam se užasno malo, nisam trenirala, jela sam sve i svašta, posebno noću. Zamenila sam noć za dan“, iskrena je Milica.

Kada je presekla, odlučila je da sebe stavi u vojnički režim. Dakle, normalan san, trening i zdrava ishrana – ali nikako dijete.

„Velika sam protivnica dijeta. Probala sam sve moguće i shvatila da zaista ne piju vodu. Zaista nisam gledala da se opterećujem hranom i htela sam da stvorim zdrav odnos s njom. Za to je jako bitna podrška – moja je bila majka, kojoj je bilo teže nego meni. To je najvažnije za bilo šta, a posebno kada moraš da budeš fizički jak. Dan mi je izgledao tako što se probudim između šest i sedam, odradim jutarnje istezanje, a nakon toga jedem nešto poput jaja ili ovsenih pahuljica. Nakon obaveza i ručka, išla bih u teretanu kad sam mogla, ili u šetnju s dekom, pa na večeru. Gledala sam da to ne bude posle sedam, pola osam uveče, jer smatram da je ipak bitno kada večeramo“, priča Milica.

Ništa nije izbacivala iz ishrane osim čipseva i testa, koje je volela da sprema.

Pravim najbolju gibanicu, pa se i dan danas sa njom nisam izborila. Pravim je jednom godišnje i svi se obraduju“, našalila se.

„Nikad pre nisam jela povrće, a sada sam ga toliko zavolela da nijedan dan ne može da mi prođe bez povrća. Gledala sam da jedem šta baka skuva, iako je nekad bilo čak i suza. A ona je znala da to mora da bude zdravo. Za večeru sam uglavnom jela neke salate, jer to volim sebi da spremim“, dodaje Milica.

Još više od ishrane, presudna je fizička aktivnost. Milica nije mogla da trenira dok nije spala na 90 kilograma, a do tada je šetala s svojim dekom.

„Nakon toga su mi drugarice pomogle, gurale su me u teretanu, iako je meni bilo užasno neprijatno da se tamo pojavim. Mislila sam da će me svi gledati, a zapravo me nije niko gledao. Budila sam se baš rano kad nema nikog, izbegavala sam veče kad je prepuno. Trenirala sam tri do četiri puta nedeljno, uglavnom s težinama. Gledali smo da jedan deo treninga budu težine a drugi kardio, uz vežbe oblikovanja“, opisuje Milica.

Kao i mnoge devojke, i Milica je na početku mislila da će rezultati doći preko noći, da će posle dva treninga izgubiti mnogo kilograma.

„Naravno to se nije desilo. Prve rezultate sam osetila 2021. godine – da mogu da dođem na more i da ne plačem, jer sam ranije imala traume da obučem kupaći kostim. Tada nisam bila mršava, ali sam imala oko 80 kg i bila sam prezadovoljna“, priča nam.

A u aprilu ove godine, skala na njenoj vagi pokazala je 60 kilograma – a Milica se osetila bolje nego ikad u životu. Sve se promenilo, ljudi je drugačije gledaju, kaže nam.

To sam primetila kad sam išla po vozačku dozvolu, kada me je dečko pustio preko reda. Život se menja iz korena. Danas alkohol ne pijem, ne jedem slatko, iako mi se desi da pojedem parče torte – ali to nije važno jer treniram. Najvažnije je zapravo trenirati jer se telo adaptira“, govori Milica.

Devojke koje muči gojaznost sebi daju nerealne ciljeve – da smršaju do Nove godine, do svadbe, do leta – ali to se ne radi zbog nekog događaja, već zbog sebe i svog tela, priča ona.

„To je najveća greška, što sebe mentalno tako ubijaju. Nije bitno koliko vremena će nam trebati, već da istrajemo, da to potraje. A treba istrajati jer je osećaj neopisiv – zaista se osećam kao da sam uradila najbolju stvar za sebe u životu. Devojkama bih dala savet da stave sebe u vojnički režim, jer ne možemo biti opušteni i očekivati rezultate. Jedino red, rad i disciplina dovode do pravih i dugotrajnih rezultata. Na kraju dana, to je naš problem, niko ne može da trenira umesto nas“, zaključuje Milica Duduković.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Božica Luković)

1 COMMENT

  1. Devojka se podvrgla operaciji smanjenja zeluca u Beogradu. Kako se laze ne bi li se doslo do zute stampe. Sramota.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here