Miloš i Aleksandar su se vratili u Srbiju i pokrenuli uspešan biznis

0
740

Miloš Zlatković i Aleksandar Buha napustili su svoje poslove u Nemačkoj i Danskoj, vratili se u Srbiju i osnovali startap kompaniju koja nudi softverske proizvode i usluge za optimizaciju procesa dostave u ’poslednjoj milji’.

Njihova uspešna kompanija koja broji osmoro zaposlenih i više od 50 miliona obrađenih pošiljki, pri osnivanju je dobila podršku od globalnog programa Nemačke razvojne saradnje “Migracije i dijaspora”, kroz projekat “Poslovne ideje za razvoj”, koji podstiče, finansijski i logistički, pripadnike naše dijaspore na zasnivanje inovativnih preduzeća u Srbiji.

Da nije nastala ideja za pokretanje startapa, Zlatković kaže da bi verovatno još uvek živeo u Danskoj. Isto je bilo i sa drugim osnivačem Aleksandrom Buhom, koji je imao uspešnu karijeru u Nemačkoj. 

Postojala je želja da stvorimo nešto od nule. Probleme koje smo Aleksandar i ja uvideli, a koje sada i rešava naša platforma, postali su mnogo vidljiviji i veći kad se desila pandemija. Uvek postoji strah kada počinješ nešto od nule, ali nekad jednostavno treba samo da se usudiš i kreneš. Tu važnu ulogu ima i faktor sreće, ali i pravi trenutak“, objašnjava Zlatković.

U tom trenutku im je, kaže, bilo najlakše da ideju realizuju u Srbiji. U Nemačkoj ili Danskoj bi im bila potrebna značajno veća sredstva, a kapital za pokretanje željenog biznisa su teško mogli da dobiju jer njihove radne biografije nisu pokazivale da poznaju industriju.

Naš nedostatak se pokazao kao prednost. Aleksandar je imao iskustva u radu sa ogromnom količinom podataka, a ja u razvoju skalabilnih softverskih proizvoda. S obzirom na to da nismo iz industrije, postavljali smo pitanja i pričali sa velikim brojem stručnjaka. Tako smo stekli sveobuhvatno znanje i razumevanje problema dostave u poslednjoj milji, ne samo lokalno nego i u celoj Evropi, što nam je pomoglo da razvijemo platformu“, objašnjava.

GIZ je ovom uspešnom startapu pomogao u ranoj fazi, prilikom osnivanja, kada su tek počeli da razvijaju platformu i pozicioniraju se na tržištu.

Sredstva koja smo dobili od GIZ-a pomogla su nam da napravimo veb-sajt, kako bi potencijalni klijenti mogli da nas pronađu i steknu uvid u našu ponudu. U početku je svaki dinar jako bitan. Kada osnujete firmu od prvog trenutka plaćate troškove, bez obzira da li zarađujete“, kaže jedan od osnivača Mily Technologies. 

Projekat “Poslovne ideje za razvoj” deo je globalnog programa „Migracije i dijaspora“ (PMD) i namenjen je osobama srpskog porekla koje žive u Nemačkoj, a zainteresovane su da pokrenu sopstveni biznis u Srbiji. Ovim se podstiču ekonomski rast i transfer znanja, otvaranje novih radnih mesta i promovišu inovacije i održivi razvoj.

Više informacija o konkursima u okviru ovog projekta mogu se pronaći na https://diaspora2030.de/en/starting-a-business/.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Marija Branković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here