Mina Kuzminac ima 24 godine i dva fakulteta: DA LI JE TO PREVIŠE ZA SRBIJU?!

2
6665

Da je sa 24 godine moguće završiti dva fakulteta, pokazuje Mina Kuzminac iz Sremske Mitrovice, koja je stekla diplome Pravnog i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a planira i doktorske studije i želi da ostane u Srbiji.

Prosek na Pravnom fakultetu joj je deset, na Filološkom osam. Mina objašnjava da je njen izbor studija logičan, jer postoje mnoge veze između prava i filologije.

Jezik je generalno veoma značajan za pravo, od samog pisanja pravnih akata do tumačenja. I takođe treba uzeti u obzir i značaj mnogih stranih jezika u međunarodnim organizacijama i u međunarodnom pravu. I u krajnjoj liniji mislim da što više stranih jezika čovek zna, to je više u stanju da posmatra iz tuđe perspektive kako pravne norme tako i shvati i bilo šta što je napisano i rečeno – kaže Mina Kuzminac.

Srednjoškolska takmičenja iz srpskog jezika zamenila su studentska nadmetanja iz međunarodnog prava.

Prošle godine sam bila deo tima Pravnog fakulteta na Međunarodnom takmičenju iz arbitražnog rešavanja slučajeva iz međunarodne trgovine. Naučili smo brojne nove stvari kako da pišemo pravne akte, kako da govorimo. A sa druge strane nas je naučilo da kako da zaista budemo tim koji ima zajdnički zadatak i cilj – kaže Kuzminac.

Piše priče i eseje, ali ih za sada čuva u fioci. Onima koji ulaze u svet studija poručuje da saslušaju savete, ali da sami odaberu čime će se baviti.

Neminovno je uložiti veliki trud da bi se nešto veliko i postiglo. Sa druge strane, zaista želim da kažem svima da bi trebalo da slede svoje snove, iako je to možda nešto drugačije, kao što sam ja odlučila da upišem dva fakulteta paralelno, što nije toliko često – kaže Kuzminac.

Trenutno radi u jednoj advokatskoj kancelariji. Veruje da će uspešno završiti i doktorske studije i svoje znanje praktično primenjivati u Srbiji.

(RTS)

2 COMMENTS

  1. Zasto bi bilo previse za Srbiju, zar je iznedrila malo ozbiljnijh akademaca? Treba da vas bude sramota sto toliko blatite zemlju ciji ste plod.
    Devojka mi deluje previse razdragano i sabrano za studije na dva fakulteta paralelno. Ne kazem da nije moguce, ali tesko da jeste bez necije pomoci.
    Ako za nju ne bude posla u „Srbiji koja to nije zasluzila“, ima i vise nego dovoljno znanja da upise master, ili jos jedan fakultet, npr.Oksford.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here