MISTERIJA NEPOZNATOG GROBA: Sveti Metodije sahranjen u Mitrovici?

0
2723

Nepoznati grob u okviru crkve na arheološkom lokalitetu Širingrad u Mačvanskoj Mitrovici, mogao bi da bude večna kuća Metodija, koji je sa bratom Ćirilom širio pismenost među slovenskim narodima.

Ovu misteriju trebalo bi da razreše profesori sa arheloških fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, ali i stručnjaci iz inostranstva na simpozijumu, koji će se krajem maja održati u Sremskoj Mitrovici.

Sačuvano je malo podataka o tome gde su sve Ćirilo i Metodije boravili, ali i gde je sahranjen jedan od braće koja su stvorila glagoljicu, mada neki naučnici smatraju da je reč o Sremu. Naime, braća koja su stvorila prvo pismo Slovena najviše su boravila upravo na području tadašnje Velikomoravske kneževine i Panonije, šireći pismenost. Njihovo sedište nadbiskupije u Panoniji bilo je u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, gde je Metodije boravio i postao episkop.

Otuda i postoji teorija da je Metodije upravo sahranjen na području nekadašnjeg Sirmijuma – kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.- Na arheološkom lokalitetu u Mačvanskoj Mitrovici, istražena je i konzervirana lokacija crkve, za koju se pretpostavlja da potiče iz vremena Metodijevih aktivnosti u Panoniji.

Prilikom tih istraživanja, došlo se do otkrića da je tu sahranjen neko od velikodostojnika, ali niko nije mogao da potvrdi da je Metodije.

Dalja istraživanja na ovom lokalitetu nisu rađena, jer za njih nije bilo sredstava. Ono što je u javnosti poznato jeste da je Ćirilo sahranjen u Crkvi Svetog Klimenta u Rimu, ali se o Metodijevom grobu ništa sa sigurnošću ne zna – kaže Šulaja.

On dodaje da se malo toga sačuvalo iz 8. i 9. veka, vremena „slovenskih apostola“, ali da naučna istraživanja mogu da daju dosta odgovora.

Tačan datum Metodijeve smrti nije zabeležen. U sačuvanim dokumentima, negde se spominje 6. april 885, a negde je to i 881. godina.

(Smiljka Kostić/Novosti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here