Mitrovački FK „Radnički“ obeležio sto godina postojanja

2
835

Svečanom akademijom u velikog sali mitrovačke Gradske kuće, obeleženo je sto godina od osnivanja Fudbalskog kluba “Radnički”. Obeležavanju su prisutvovali predstavnici uprave kluba, bivši i sadašnji fudbaleri, stučni štab, ostali zaposleni, prijatelji, simpatizeri, predstavnici lokalne samouprave , kao i generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović i Dragan Simović predsednik FSV.

Fudbalski klub „Radnički“ osnovan je 15. aprila 1922. godine u mitrovačkom radničkom naselju poznatijem pod imenom Hesna.U to vreme u gradu je postojalo jedno fudbalsko igralište, na kojem su svi gradski klubovi igrali utakmice. Kako je rečeno na akademiji, osnivači kluba bili su Ivan Konrad, Josef Kleininger, Johan Mike, Ivica Mikulić i Čeda Obradović i u perodu osnivanja i rada u Kraljevini Jugoslaviji pa sve do 1944. godine “Radnički” je bio klub u kojoj je većinu činila nemačka omladina, ali i omladina svih nacionalnosti zaposlena u Fabrici za preradu drveta “Mitrošper”.

Od osnivanja, zaštitni znak kluba je crvena boja.

Tokom narednih decenija nekoliko puta je zabranjivan rad “Radničkom”, međutim on je opstajao, odolevao raznim (ne)prilikama i postizao zapažene rezultate u rangovima u kojima je nastupao, a najčešće u Sremskoj ligi koju je tri puta osvajao (1956/57, 1965/66, i 1988/89. godine). Preokret u radu kluba, kao i njegov veliki uspon desio se 2011. godine kada je lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica na čelu sa gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem uzela klub pod svoje okrilje. Kruna te saradnje je ulazak u Srpsku ligu gde je “Radnički” proveo nekoliko godina i stabilnom igrom tabao sebi put i za stepenik više, a za to vreme uređen je i modernizovan stadion. Prethodne sezone klub je zakoračio u Prvu ligu Srbije i tako zlatnim slovima ispisao još jednu od mnogih, stranica u svojoj dugoj istoriji.

Brojnim gostima i zvanicama koje su prisutvivale akdemiji povodom veka postojanja FK “Radnički”  prikazan je film i predstavljena monografija kluba. Pored toga, dodeljena su i priznanja bivšim igračima i zaslužnim pojedincima.

Između ostalih, priznanja su dobili Lakatoš Slobodan Bata, član uprave koji je najduže radio u klubu, posthumno Matković Joca, trener koji je zaslužan za ćitave generacije dobrih i uspešnih fudbalera i ljudi, Stević Jovica, član uprave, posthumno Dobrila Zečević, ekonom, Kopčić Ratomir Brnja, proveo je blizu 20 godina u stručnom štabu, apsolutni rekorder u istoriji kluba.

Takođe, nisu zaboravljeni ni fudbaleri koji su odigrali najviše utakmica u Radničkom: Ružojčic Milenko-Šerif (255 utakmica), Miloševic Dragoljub Šeki (250), Vranić Radovan Vrana (240), Manojlović Dragan (214), Tepić Saša (195), Veselinović Zoran (191), Rac Eugen –Jole (189), Steranko Dimitrije (186), Marić Dragan (183),  Đurđević Lazar (167) i Rade Frajtović (162).

Nagrađen je i Miodrag Petrović koji je postigao najviše golova u toku jedne polu – sezone igranja u klubu.

Takođe, priznanja su dobili i predstavnici FSS Jovan Šurbatović i FSV Dragan Simović, Lončarević Dragoljub, dugogodisnji predsednik kluba,  Levajac Zoran, generalni sekretar i počasni predsednik kluba, posthumno Goran Matić predsednik kluba, Stojković Saša, dugogodišnji potpredsednik kluba i Knezević Velimir, predsednik kluba.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Jedna od legendi kluba, Rade Frajtović, kapiten tima od 1981. do 1989. godine. Odigrao 162 utakmice.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here