Mitrovčani na predstavljanju knjige o Srbima na Kritu

0
392

U Republici Grčkoj, u Hanji na Kritu, 28. juna održana je promocija knjige Grka, Nikosa Glinjasa. Autor Nikos Glinjas, nije slučajno odabrao Vidovdan za promociju svoje knjige. Veliki prijatelj srpskog naroda, čitav svoj život posvetio je istraživanju i proučavanju istorijskih činjenica i okolnosti, pod kojima je živeo srpski narod dvadesetog veka. Knjiga nosi naziv ‘Veritas-tamna strana ratova na Balkanu 1991-1999’ i predstavlja autorovo dugogodišnje istraživanje srpskog naroda, suživot sa Srbima u ratnim područjima tokom trajanja rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sve prikupljene činjenice, Nikos Glinjas je koristio u svojoj doktorskoj disertaciji.

Inače, sem visokog zvanja u istorijskim naukama, Nikos Glinjas je i slikar, a svoje obrazovanje je sticao na Kritu, u Grčkoj i na Univerzitetima u Americi.

Ovom prilikom, gosti govornici promocije knjige, bili su dr Mile Bjelajac-politikolog, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, doktorant arheologije Univerziteta na Kritu Milan Prodanović, predsednica udruženja srpsko grčkog prijateljstva Irida, profesor Aleksandra Garunović i Zoran Kovačević, veliki Glinjasov lični prijatelj i ogromna podrška u pronalaženju materijala za doktorsku disertaciju, koja je prerasla u knjigu.

Osim tematskih govora o knjizi, govorilo se i o Vidovdanu, lepoti manastira Kosova i Metohije, čije su ikone i svu lepotu hramova svi prisutni imali priliku vizuelno da dožive, istaknuto je prijateljstvo između dva bratska naroda, a promocija je zatvorena snimkom izvedbe hora Irida.

Prisutna publika je bila oduševljena gostima iz Srbije i pokazala veliko interesovanje za buduću saradnju i posetu Srbiji i Gradu Sremska Mitrovica. Da Srbi imaju prave prijatelje u Grcima, dokaz je ova knjiga i Vidovdanski skup, održan na tlu Republike Grčke.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here