Otkazan vam je let? Evo kako da podnesete zahtev za naknadu štete

0
402

Tokom leta svi želimo da posetimo neke od predivnih destinacija i odmorimo se od svakodnevnih obaveza. Sve pripremimo na vreme i spakujemo se, ali neretko se susretnemo s neprijatnim situacijama pred sam polazak.

Jedna od takvih je otkazivanje leta koja može biti veoma frustrirajuće iskustvo, naročito kada poremeti važne planove ili uzrokuje dodatne troškove. Srećom, kao putnik, imate prava na naknadu štete u takvim situacijama.

Prava putnika u slučaju otkazivanja leta

Prava putnika u avio saobraćaju su jasno definisana prema evropskoj regulativi (EC 261/2004). Svi putnici imaju pravo na naknadu u slučaju otkazanih letova. Regulativa se primenjuje na sve letove koji polaze iz Evropske unije, kao i na letove evropskih avio kompanija koji lete u EU. Prava uključuju:

 • Jasne informacije: Avio kompanija je dužna da vas obavesti o vašim pravima i mogućnostima u slučaju otkazanog leta.
 • Povraćaj novca ili preusmeravanje: Putnici imaju pravo da biraju između povraćaja novca za kartu ili alternativnog prevoza do konačne destinacije.
 • Pravo na nadoknadu: U zavisnosti od dužine leta i vremena obaveštenja o otkazivanju, putnici mogu imati pravo na nadoknadu u iznosu od 250 do 600 evra.

Koliko iznosi naknada u slučaju otkazivanja leta?

Kada su u pitanju otkazani letovi, naknada zavisi od dužine leta:

 • Letovi do 1500 km: Naknada iznosi 250 evra.
 • Letovi između 1500 km i 3500 km: Naknada iznosi 400 evra.
 • Letovi preko 3500 km: Naknada iznosi 600 evra.

Iznos može biti manji 50% ako vam avio kompanija ponudi alternativni let koji stiže sa zakašnjenjem od:

 • Letovi do 1500 km: Do 2 sata.
 • Letovi između 1500 km i 3500 km: Do 3 sata.
 • Letovi preko 3500 km: Do 4 sata.

Potrebna dokumenta za podnošenje zahteva

Da biste podneli zahtev za naknadu štete, potrebno je da prikupite i priložite sledeću dokumentaciju:

 1. Karta ili potvrda o rezervaciji: Ovo je osnovni dokaz da ste imali rezervisan let.
 2. Pismeno obaveštenje o otkazivanju leta: Ako ste primili pismeno obaveštenje od avio kompanije o otkazivanju leta, priložite ga kao dokaz.
 3. Dokaz o alternativnom prevozu ili dodatnim troškovima: Ako ste morali da platite za hranu, piće, smeštaj ili prevoz zbog otkazanog leta, priložite sve račune i potvrde.
 4. Obrazac za pritužbu: Većina avio kompanija ima posebne formulare koje treba popuniti prilikom podnošenja zahteva za naknadu.

Neophodni koraci za podnošenje zahteva

 1. Kontaktirajte avio kompaniju: Prvi korak je da kontaktirate avio kompaniju koja je otkazala let. Većina avio kompanija ima onlajn formulare koje možete popuniti ili posebne službe za reklamacije.
 2. Prikupite potrebne dokumente: Prikupite sve gore navedene dokumente i pripremite ih za podnošenje zahteva.
 3. Popunite obrazac za pritužbu: Popunite obrazac za pritužbu koji pruža avio kompanija i priložite sve potrebne dokumente.
 4. Pošaljite zahtev: Pošaljite svoj zahtev putem imejla ili kroz onlajn platformu avio kompanije.
 5. Čuvajte kopije svih dokumenata: Čuvajte kopije svih poslatih dokumenata i prepiske sa avio kompanijom za slučaj da bude potrebna dodatna komunikacija ili dokazi.

Šta ako avio kompanija odbije vaš zahtev?

Ako avio kompanija odbije vaš zahtev za naknadu, možete preduzeti sledeće korake:

 1. Ponovno kontaktirajte avio kompaniju: Pokušajte da rešite problem direktno sa avio kompanijom. Ukoliko ste dobili odgovor koji nije zadovoljavajući, možete tražiti dodatno objašnjenje ili razgovarati sa nadležnim licem.
 2. Obratite se nacionalnim telima za civilno vazduhoplovstvo: Svaka zemlja EU ima telo za civilno vazduhoplovstvo koje se bavi reklamacijama putnika. Obratite se ovom telu sa svim dokazima i kopijama dokumentacije.
 3. Angažujte specijalizovane kompanije za kompenzaciju: Postoje specijalizovane kompanije koje se bave ostvarivanjem prava putnika i mogu preuzeti vaš slučaj. One obično uzimaju procenat od ostvarene naknade kao naknadu za svoje usluge.

Dodatni saveti za uspešno podnošenje zahteva

 1. Budite temeljni: Prikupite sve relevantne informacije i dokaze pre nego što podnesete zahtev.
 2. Budite uporni: Ako vaš zahtev bude odbijen, nemojte se obeshrabriti. Nastavite sa komunikacijom i, ako je potrebno, potražite pomoć.
 3. Informišite se o svojim pravima: Pročitajte regulative i prava koja imate kao putnik. Ovo će vam pomoći da bolje razumete šta možete očekivati i kako da ostvarite svoja prava.
 4. Pratite rokove: Postoje određeni rokovi za podnošenje zahteva za naknadu. Uverite se da podnesete zahtev na vreme kako biste izbegli gubitak prava na naknadu.

Otkazivanje leta može biti neprijatno iskustvo, ali kao putnik imate prava koja vam mogu pomoći da nadoknadite nastale troškove i neprijatnosti. Prateći gore navedene korake i prikupljajući potrebne dokumente, možete podneti uspešan zahtev za naknadu štete. Budite uporni i informišite se o svojim pravima kako biste ostvarili naknadu koju zaslužujete.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here