Sremskomitrovački osnovci učesnici Letnje škole pevanja u horu

0
381

Udruženje „Bingo“ iz Sremske Mitrovice, udruženje koje se prvenstveno bavi organizacijom događaja u oblasti kulture i obrazovanja, pokrenulo je Letnju školu pevanja u dečjem horu, koja je realizovana u periodu od 25. do 29. juna 2024. godine.

Ideja za realizaciju Letnje škole horskog pevanja za uzrast osnovne škole rodila se tokom manifestacije „Dani Krnčevića“, kada su dirigenti Srbije, boraveći u Sremskoj Mitrovici, shvatili da moraju biti angažovaniji u promovisanju i organizaciji kvalitetnih sadržaja vezanih za horsko stvaralaštvo u Srbiji. Na predlog Marije Stojanović, nastavnice muzičke kulture u Nišu, uz veliku podršku dr Miloja Nikolića (pok.) iz Kragujevca, razvila se ideja za pripremu prvog horskog kampa u Srbiji, što je udruženje Bingo preuzelo na sebe i dovelo do realizacije projekta čiji cilj jeste združeno pevanje i sviranje učenika osnovnih škola Srbije, promovisanje zajedničkog učenja, međusobnog podržavanja tokom izvođenja pesama pisanih za dečije sastave rukom značajnih srpskih, ali i stranih kompozitora.

Prva Letnja škola pevanja u horu realizovana je u saradnji sa Školom za muzičke talente u Ćupriji, a pored direktorke Danijele Jović, deci su obezedili vredne uspomene i Novak Novaković, direktor muzeja „Horeum Margi“ i Sonja Stanković, nastavnica harmonike u muzičkoj školi „Dušan Skovran“ u Ćupriji. Tokom petodnevnog boravka u Ćupriji, 11 učenika iz Sremske Mitrovice je učilo kako se pravilno diše tokom pevanja, kako se tumači notni tekst, kako se peva u više različitih glasova, a imali su priliku i da nastupe na Vidovdanskoj akademiji i dodeli nagrada najuspešnijim učenicima i studentima pomenute opštine domaćina.

Pored toga, baš na Vidovdan, svih 60 mališana nastupilo je i u manastiru Ravanica, gde su izveli program prilagođen prazniku, što je zabeležila TV Prva. Sa decom su radile nastavnice Vesna Jevtić (MŠ „Dr Miloje Milojević“, Kragujevac) Jelena Magleševa (OŠ „Svetozar Marković“, Kragujevac), Marija Stojanović (OŠ „Kole Rašić“ i OŠ „Učitelj Tasa“, Niš) i Jelena Stanojević Kačavenda (OMŠ „Dušan Skovran“, Ćuprija) ali uz svesrdnu pomoć nastavnica Gordane Nešić (OŠ „Kralj Petar Prvi“, Beograd), Hristine Stojanović Miljić („Muzička družina“ Jagodina) Tatiane Barna (OŠ Jovan Jovanović Zmaj“, Đurđevo) Nevene Stamenković (OŠ „Slobodan Aranicki, Stara Pazova) i Jovanke Ivanić (MŠ „Petar Krančević“, Sremska Mitrovica) Pored Manstira Ravanica, deca su posetila i manastir Manasija, muzičku školu „Dušan Skovran“ i muzej „Horeum Margi“.

Iz Sremske Mitrovice je učestvovalo 11 učenika, 7 iz hora OMŠ „Petar Krančević“ i 4 učenika kao članovi Dečjeg hora „Polifonika“, dok je na Letnjoj školi ukupno pevalo preko 60 osnovaca Srbije. Našim đacima Grad Sremska Mitrovica je pomogao da bezbedno stignu u Ćupriju, a od udruženja „Bingo“, pored poklona, znanja i uspomena, dobili su i diplome za učešće.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here