Mitrovčanin Edi Tajm proglašen za najboljeg srpskog gajdaša

0
679

Edi Tajm etno muzikolog, najbolji je srpski gajdaš” saopštio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon održanih  Miholjskih susreta sela u Đurincu kod Svrljiga, manifestacije koju je utemeljio zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem i koja se održava treću godinu.

Na takmičenju u Svrljigu izabran je najbolji srpski gajdaš, Edi Tajm (35), etno muzikolog iz Sremske Mitrovice. U tesnoj međunarodnoj konkurenciji gde su se za titulu za najvećeg virtuoza na ovom tradicionalnom instrumentu, borili  domaći, ali i izvođači iz Makedonije, Bugarske i Grčke, pobedio je mladi profesor muzičkog koji svira i druge tradicionalne instrumente poput frule i kavala.

Edi Tajm se izdvojio i time što uz sviranje na gajdama i peva. Prema oceni žirija etno muzikologa, među kojima i  članica Instituta SANU Mirjana Zakić,  njegov nastup u kategoriji troglasnih gajdi nagrađen je kao najkompletniji.

Konkurencija je bila jaka, bilo je ukupno 18 učesnika iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja. Takmičilo se mnogo mladih gajdaša koje izuzetno cenim, poput našeg najmlađeg izvođača na ovom instrumentu Stefana Filipovića iz Lebana“– rekao je Edi Tajm, a posebnu zanimljivost je predstavljala činjenica da su se za titulu naj-gajdaša borile i dve devojke: Kalina Nikolova iz Bugarske i Stanislava Đorđević iz Sombora.

Osim ovog takmičenja, na manifestaciji je bila organizovana i radionica za decu u pripremi belmuža, promocija starih nošnji i zanata kao i igre za penzionere, gde se u šahu i pikadu nadmetalo oko 50 tročlanih ekipa. Ovaj događaj posetilo je više od 15.000 ljudi, a osim gostiju iz naše zemlje, programi su privukli i veliki broj turista iz inostranstva, posebno Rumunije i Bugarske.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here