Mitrovica postaje jedan od lučkih centara Srbije: DOBIJA I PUTNIČKO PRISTANIŠTE!

0
4567
Ilustracija

Nakonšto je pre više od dve godine usvojen projekat izgradnje kompleksa RTC Luke Leget sa lučkim područjem, izvesno je da će sremskomitrovačka luka postati deo planskih dokumenata Ministarstva saobraćaja i Agencije za upravljanje lukama. Ukupna površina buduće luke zahvataće približno 14 hektara.

Podsetimo, u skladu sa Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine, kojom je planirano proširenje luke u Sremskoj Mitrovici, Agencija za upravljanje lukama pokrenula je pripremu tehničke dokumentacije za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta.

– Završen je postupak izrade studije opravdanosti sa idejnim projektom, dok je lokalna samouprava paralelno pristupila izradi plana detaljne regulacije za predmetno područje koji je svojevremeno usvojen. Idejnim rešenjem planirana je luka bazenskog tipa. Pored postojećeg višenamenskog terminala na kome će se i dalje vršiti pretovar generalnih tereta, luka će biti proširena za tri nova terminala i to: za žitarice, tečne terete (nafta i derivati nafte) i rasute terete (kameni agregati). Kada je reč o pretovarnim kapacitetima, u luci u Sremskoj Mitrovici planiran je pretovar najmanje 1.500.000 tona tereta godišnje – navode iz Agencije.

Idejnim projektom definisana je sva neophodna infrastruktura, uključujuči drumske i železničke saobraćajnice, operativna obala, ali drugi prateći objekti kao što su upravna zgrada, parking prostor za teretna i putnička vozila, ulazno-izlazne rampe i slično.

Kada je reč o značaju ovog projekta, iz Agencije ističu da će izgradnja moderne luke, povezane sa najvažnijim evropskim saobraćajnim koridorima, kako železničkim tako i drumskim, doprineti regionalnom i nacionalnom ekonomskom razvoju ovog dela Srbije.

Sremska Mitrovica se nalazi u neposrednoj blizini Koridora X, na levoj obali Save, kojom je povezana sa evropskim TEN-T Koridorom „Rajna-Dunav“. Luka će omogućiti da Sremska Mitrovica u potpunosti realizuje svoje privredne potencijale jačanjem industrije i poljoprivrede koja se nalazi u njenom zaleđu. Na taj način privredni subjekti biće u prilici da koriste usluge unutrašnjeg vodnog transporta kao najjeftinije grane transporta za prevoz masovnih roba – kažu.

Izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskoj Mitrovici planirana je na atraktivnoj lokaciji u neposrednoj blizini centra grada i njegovih znamenitosti i predmet je posebnog projekta. Predložena je forma odgovarajućeg plutajućeg objekta za ukrcavanje i iskrcavanje putnika koji bi se nalazio na obali Save na izlazu iz Parobrodske ulice.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(SMP/Ekapija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here