MUZEJ SREMA: Najava izložbe o Mitrovici između dva svetska rata

0
339

Iz Muzeja Srema najavljuje se izložba pod nazivom „Deca Otadžbine“ koja će biti otvorena 15. marta i trajaće do 12 aprila. Reč je o izložbi koja se bavi načinom na koji je u međuratnoj Mitrovici negovana uspomena na Veliki rat, na koji način je ista upotrebljavanja u političke svrhe, kao što je jačanje jedinstva među Srbima, Hrvatima i Slovencima, odnosno na koji način je iskustvo Velikog rata upotrebljavano u jačanju kulta Dinastije Karađorđević.

Izložba je podeljena na dve celine: u prvoj je predstavljeno delovanje zvaničnih organa vlasti preko obeležavanja važnijih datuma (Dan Ujedinjenja, Dan Oslobođenja, Savindan, Vidovdan, Dan Ćirila i Metodija, Štrosmajerov dan, Dan Zrinjskog i Frankopana, rođendan Prestolonaslednika i drugi…) i tu centralnu ulogu ima gradnja spomenika na Legetu, odnosno obeležavanje godišnjice Legetske bitke koja je spojena sa obeležavanjem rođendana Prestolonaslednika Petra.

Drugi deo je rezervisan za prikazivanje delovanja različitih udruženja srpskog i jugoslovenskog nacionalnog određenja kao što su: Udruženje Četnika, Srpska nacionalna omladina, Organizacija jugoslovenskih nacionalista, Jadranska straža, Sokolsko društvo, različita boračka udruženja (dobrovoljačko, udruženje nosilaca Albanske spomenice, interniraca i političkih zatvorenika, rezervnih
oficira i ratnika i druga), kao i Srpski kulturni klub. Neka od ovih društava su pomagala zvanične vlasti, kao što su boračka, dok su druga imala svoju agendu i bila su međusobno sukobljena.

Izložba zapravo predstavlja prikazivanje materijala iz kojeg je nastala istoimena monografija koja će biti predstavljena 23. marta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here