MUZEJ SREMA: Otvorena izložba „Kućerak u Sremu”

0
1216

U Muzeju Srema otvorena je izložba ,,Kućerak u Sremu” koja prezentuje enterijer stare sremske kuće sa kraja 19. i početka 20. veka. Autori postavke su Jovana Trivunović, Ružica Španović i Stevo Lapčević.

Izložba posetiocima otvara mogućnost da osete i dožive udobnost i toplinu sremskog doma koji je ostavio značajan trag u životu našeg naroda.

Kako je rekla koautorka postavke Jovana Trivunović, istoričar, danas gotovo da ne postoji nijedna očuvana paorska kuća sa svim elementima pokućstva koji su bili u upotrebi, odnosno koji su se koristili u svakodnevnom životu.

“Postavka je urađena u skladu sa prostorom kojim naša ustanova raspolaže, prikazane su dve prostorije, inače stara sremska kuća je uglavnom imala kuhinju, prednju sobu i zadnju sobu. Mi ovde imamo prikazanu kuhinju, odnosno kujnu i prednju sobu koja se zvala ekstrajnica. Prednja soba je inače bila najlepše sređen prostor u čitavoj kući, najčistija prostorija i kuhinja, odnosno zadnja soba u kojoj se odvijao svakodnevni život ljudi”, rekla je Trivunović, dodajući:

“Materijali i predmeti čine zajedničku celinu sa ovim prostorijama su elementi pokućstva, odnosno tekstil, imamo razne vrsta tekstila, to su recimo kuvarice, razni miljetići, tabletići, zatim češljare, četkare, jorganske navlake, jastučnice, ćilimi, krpare, zatim duvarnici. Potom, u kuhinji se nalazi jedan stari umivaonik, sto sa dve šamlice itd. Jedan deo izložbenog prostora su predmeti koji su činili poljoprivredne alatke, odnosno to su predmeti koji su se koristili u zemljoradnji i u stočarstvu, koje su inače bile dve najvažnije poljoprivredne grane jednog sremskog seljaka u to vreme.”

Posetioci mogu da vide tri narodne nošnje, zatim tu je posuđe smešteno u stari kredenac u kuhinji, posuđe koje je napravljeno od drveta, stakla, od tikvice, od kože, od keramike. Vrlo značajan eksponat je devojački sanduk, odnosno škrinja, stari šifonjer, dečja kolevka, a sve su ulepšale i stare fotografije.

Prva asocijacija na istoriju Sremske Mitrovice je Sirmijum, a ipak, sa druge strane imamo i tradicionalni Srem, od pre nekih 100, 150 godina koji nekako, kao da je nepravedno skrajnut i nije mu poklonjeno toliko pažnje koliko bi trebalo. Upravo iz tog razloga su ovakvi događaji od dragocenog značaja i nešto što je nedostajalo našem gradu godinama unazad.,” rekao je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić.

Tokom svečanog otvaranja izložbe zainteresovana publika mogla je da degustira stare sremske specijalitete. Izložba će biti otvorena sve do 10. avgusta 2022. godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here