MUZEJ SREMA: Propadaju eksponati iz rimskog perioda! BAKTERIJE NAGRIZAJU STARINE!

0
1791

Predmeti iz antičkog grada Sirmijuma, na kome danas leži Sremska Mitrovica, opsežnim istraživanjima i arheološkim iskopavanjima postali su prava riznica eksponata. Većina iskopina nalaze se u Muzeju Srema, koji ne odoleva zubu vremena, kao ni eksponati kojima je potrebna zaštita kako bi kockice istorijskog mozaika bile potpune.

Kako ne bi propali ovi predmeti, sanira se buđ koja je nastala tokom godina. Buđ, gljivica i bakterije nagrizaju starine koje datiraju iz rimske imperije. Kako je vlaga već napravila štetu na mekim mestima moralo se pristupiti zaštiti prostorije i predmeta kako bi se mikroorganizmi sredili.

Suštinski se to radi po celom svetu. Suštinski zapadna Evropa i Evropska unija je prihvatila ovaj aparat kao jedini koji je prirodan, ekološki, neštetan po ljude i živi svet, a isto tako ne ostavlja nikakva štetna delovanja za eksponate – rekao je Miroslav Besermenji iz preduzeća za proizvodnju dezinfekcione opreme.

Ovaj lapidarijum čuva rimske mozaike, žrtvenike, kamene upotrebne predmete, brojne spomenike i delove građevine i spomenike iz perioda od I veka nove ere i posle.

– Očuvanje predmeta je naša primarna delatnost i naša primarna briga. Dakle, ovakve akcije su veoma važne, jer mi veoma često ni ne primetimo. Dakle, laici ne primete koliko brzo može doći do oštećenja, do pojave nekih parazita i zbog toga je veoma važno da se izvode ovakve akcije bar jednom u šest meseci ukoliko situacija dozvoljava – rekao je direktor muzeja Srema Andrija Popović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(mitrovica.info/Kurir)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here