VAPAJ srpskog privrednika: DRŽAVNA AGENCIJA me dovela do propasti!

0
1362

Nekada uspešni privrednik iz Nove Pazove Ivan Đurić pozvao je medije da mu pomognu da sačuva preostalu imovinu i porodični posao sa devetnaest zaposlenih, zbog toga što ga je, kako tvrdi, država 2011. godine, preko agencije za finansiranje stranih ulaganja (SIEPA) dovela u zabludu, spajajući ga sa partnerom iz Južne Koreje.

Pošto poslovni partner i država nisu ispunili obaveze, kredit koji je podigao pao je na Đurića, i za 26. jul je u Sremskoj Mitrovici zakazana javna licitacija poslednje od tri proizvodne hale koje je imao.

Dođite i uverite se ko, kako i u čije ime kupuje poslednju halu u kojoj moj sin vodi porodični posao, reciklažu plastike, naveo je Đurić.

On je objasnio da je njegovo propadanje počelo okada ga je SIEPA spojila sa kompanijom Mecen IPC iz Južne Koreje, da pokrene proizvodnju ekološkog izolacionog građevinskog materijala, za podizanje energetske efikasnosti, a pošto je taj „nestao bez traga“, od zajedničkog posla ostala je samo prazna fabrička hala i njegov dug od milion evra.

Potom je Ministarstvo privrede aktiviralo bankarsku garanciju od 180.000 evra zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza o subvencionisanju novih radnih mesta.

Nijednog trenutka nisam dovodio u pitanje kredibilitet Korejaca, jer me je država povezala sa njima, a sa SIEPA sam i ranije sarađivao“, rekao je Đurić, koji se obavezao da sagradi fabričku halu u Novoj Pazovi vrednu 800.000 evra i da uloži 345.000 dolara za kupovinu opreme.

Korejci je, kako tvrdi, trebalo da proizvedu opremu vrednu 1,8 miliona evra, on je sagradio halu, ali oni nisu slali opremu.

„Tražili su da naša zajednička firma podigne kredit od milion evra kako bi što pre poslali mašine. Pristao sam, jer su ponudili da daju korporativnu garanciju i obećali da će oni vratiti kredit ako nešto loše krene. KBC banka je to prihvatila i založio sam celokupnu imovinu, poslovni prostor i kuću. Onda je ‘partner’ nestao, a SIEPA se pravi da se ništa nije desilo“, rekao je Đurić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Fonet)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here