Na snazi redovna odbrana od poplava

0
668

Na toku reke Save, u zoni Grada Sremska Mitrovica, dužine 43,64 kilometra nasipa, uvedena je redovna odbrana od poplava. Izmereni vodostaj je 660 centimetara i trenutno je u stagnaciji. Po prognozi Stručno-operativnog tima za odbranu od poplava, očekuje se da počne opadati.

 „Prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije od petka, 20. januara najavljeno je da će vodostaj Save narednih dana da raste i da je moguće da dostigne maksimum od 730 centimetara, što bi za nas značilo vanrednu odbranu od poplava. Kao komandant Štaba za vanredne situacije, u subotu sam sazvala Stručno-operativni tim za odbranu od poplava koji čine predstavnici vodoprivrednih preduzeća i ljudi od struke i sa iskustvom i dogovorili smo operativne mere. Naša vodoprivredna preduzeća su spremna, kao i ljudstvo, mehanizacija i oprema. Mi i dalje pratimo vodostaj, mada su najavljene stagnacije, a potom i opadanje Save. Prvi korak, ukoliko bi vodostaj dostigao 700 centimetara, mada je po nekoj preporuci 720, ali mi ćemo reagovati blagovremeno, bio bi postavljanje talpi na mesta gde je voda na ivici prodiranja, a u Mitrovici su to mesta u Naselju 29. novembar i na Mitrošperu. Naravno, imamo i panele koji su spremni i kako su nam rekli rukovodioci sektora treba oko pet sati da se nameste. Kanali su u redu, prema izveštaju pomenutog tima koji je nadležan za unutrašnje i za spoljne vode, pogotovo kanal Čikas koji ume da nam zada velike nevolje.”- objasnila je mitrovačka gradonačelnica  Svetlana Milovanović, obraćajući se medijima tokom obilčaska reke.

Kako kaže, ukoliko bi došlo do porasta vodostaja, bile bi sprovedene procedure za delovanje subjekata koji učestvuju u sistemu zaštite i spasavanja, propisane Operativnim planom odbrane od poplava.

“Takođe, redovna odbrana od poplava je proglašena i na teritoriji Jamene i Hrtkovaca. Imamo proglašenu vanrednu odbranu od poplava od 21. januara na teritoriji Sremske Rače, kod Bosuta na mestu gde se izvode radovi na izgradnji novog auto-puta. Radimo u sadejstvu sa nadležnim vodoprivrednim preduzećem, konkretno ovde radimo sa „Vodama Vojvodine”, pratimo njihova iskustva, planove i programe i u slučaju vanredne odbrane od poplava izvršavamo njihova naređenja,” – naveo je Jovica Gagrica, v. d. direktora Vodoprivredno privrednog društva „Galovica” iz Zemuna.

Kako je rečeno na mernom mestu  ispod pešačkog mosta Svetog Irineja, crpne stanice su u funkciji 24 časa.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here