NAJAVA AUTO TRKA: SDC Serbian Drift Championship!

0
875

Optima motor sport klub i Auto Tjuning klub organizatori su treće, finalne trke SDC šampionata koja će se voziti prvog vikenda u oktobru, 1. i 2. oktobra, na parkingu Agro Tržnog centra u Bijeljini.

Prvi dan šampionata u driftu, atraktivnim auto-trkama u kojima se vozila kreću bočno po asfaltu, rezervisan je za vozače iz Srbije, dok će drugi dan “Day of Champions” biti sadržajniji i tog dana će se voditi prava borba. Pored takmičara koji učestvuju u SDC, očekuje se dolazak desetak takmičara iz regiona. Program oba dana počinje u 10 časova, a finalne trke zakazane su za 16 časova. Cena ulaznice iznosi 10 km.

U Srbiji su se “drift” trke pojavile sredinom 2000., a danas se godišnje održi 3 do 4 drift takmičenja. Ova mlada auto disciplina drži visok nivo kvaliteta, a kako postoji zainteresovanost medija i publike, “drift” u regionu poslednjih godina ide napred.

Ovo je prvi put da se drift vozi u Republici Srpskoj.

U “driftu” automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju pri velikim brzinama. Ključna karakteristika “drift” trke je da trka nije vezana za vreme, već za tehničke performanse, putanju, brzinu, uglove, blizinu prilaska “kliping pointima” i zabavu, a ocene sudija su presudne.

Drifting takmičenja se sastoje iz dve faze. U početku, se voze pojedinačne trke poznate kao kvalifikacije kada drifteri dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16 (ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32). To su trke u parovima, “twin drift”, u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratilac mora sinhrono da ponovi odnosno kopira pokrete vozila lidera i da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli sudar ili odvajanje od automobila vodećeg takmičara. U parovima, rezultat određuju sudije i vozač koji je osvojio “twin duel” prolazi kroz sistem eliminacije dalje.

Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja, koja se održavaju sa pripremljenim automobilima. Danas je to veoma popularan tip auto sporta i razvija se u mnogim zemljama svijeta a ekspanziju je doživio poslednjih godina na Balkanu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here