MUZEJ SREMA: Održana promocija monografije o Jovanu Udickom

0
505

Monografija „Odleteo soko sivi” autora Steve Lapčevića, o mitrovačkom nacionalnom i kulturnom radniku Jovanu Udickom promovisana je u Muzeju Srema. Izdavač je Istorijski arhiv „Srem.

„Odleteo soko sivi” govori o Jovanu Udickom, jednoj od najinteresantnijihi najznačajnijih ličnosti međuratnog perioda u Sremskoj Mitrovici i šire, a koja je do sada bila zapostavljena. Građu za ovu monografiju, Lapčeviću je ustupila porodica Udicki, pre svih Ankica Udicki, pošto je njen suprug Predrag, a sinovac Jovanov preminuo pre nešto više od godinu dana.

Da ova knjiga nije samo priča o jednom čoveku, već o jednom vremenu, potvrdio je autor Stevo Lapčević koji je, istražujući prošlost došao do značajnih podataka, dokumenata i fotografija o ovom istaknutom Mitrovčaninu ali i o periodu od početka, pa sve do polovine dvadesetog veka, u kojem je Udicki živeo.

O monografiji Stevo Lapčević još kaže: „Knjiga objašnjava kako su se razvijale kulturne i političke okolnosti u gradu, koji su faktori bili presudni u političkom životu Sremske Mitrovice i kako se sve to odražavalo na život tadašnjih Mitrovčana. Uz to, knjiga ima i poseban deo koji se bavi sokolskom mišlju Jovana Udickog, on je bio jedan od najpoznatijih pripadnika Sokolskog pokreta, ne samo u Sremskoj Mitrovici, nego i u Kraljevini Jugoslaviji. Bio je član Prosvetnog saveta Sokolskog društva Kraljevine Jugoslavije i kao takav ostavio zaista veliki trag u istoriji ovog pokreta.

U programu je učestvovao i starešina Saveza Srpski soko Jevđa Jevđević koji je pozdravio objavljivanje ove monografije. Kako je navedeno u posveti na početku knjige objavljena je u godini u kojoj se obeležava 160 godina sokolstva. Članice Hora Društva srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” pod vođstvom Aleksandre Garunović izvele su odabrane pesme Jovana Udickog koje su komponovane i nekada izvođene raznim prigodama.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here