Najava koncerta KAMERNOG ORKESTRA „SONORE“

0
301

Da muzika priča univerzalnim jezikom, nastupom će potvrditi članovi Kamernog orkestra „Sonore”, pod dirigentskom upravom Nine Rakić i Bojana Kljajića. Koncert će se održati u subotu, 2. decembra, u Galeriji „Lazar Vozarević”, a počinje u 18 sati. Organizuju ga Centar za kulturu „Sirmiumart” i Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Koncert „Muzika je univerzalni jezik” usmeren je na to da se izvođenjem klasične muzike, kao vrednog i svima pristupačnog kulturnog sadržaja, ukaže na njen značaj za unapređivanje i obogaćivanje kulturnog života pojedinca, a time i društva. Kako se koncert organizuje povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ovom koncertnom aktivnošću povećavamo njihovu društvenu inkluziju, a samim tim doprinosimo strategiji unapređenja njihovog položaja. Realizaciju programa podržao je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Orkestar „Sonore” postoji od oktobra 2022. godine, a okuplja studente izvođačkih smerova Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnovan je zbog želje članova da stiču što više prakse orkestarskog muziciranja i zajedničkog kreiranja zvuka. Dirigenti (osnivači) Orkestra su Nina Rakić i Bojan Kljajić, izuzetno uspešni mladi dirigenti.

Ljubitelji klasične muzike imaće priliku da upoznaju deo stvaralačkog opusa engleskog kompozitora Edvarda Elgara i uživaju u muzici komponovanoj za alegorijsku dramu „Per Gint”.

Pisac pomenutog dramskog dela je norveški pisac Ibzen. Muzičkim jezikom ju je za scensko izvođenje, po njegovoj želji, uobličio i iskazao norveški kompozitor Edvard Grig. Temelj je priča o Per Gintu, koji kreće na put, na kom pronalazi sebe. Time je i ovaj muzički doživljaj svojevrsno putovanje, na kom se upoznaju zvuci karakteristične norveške melodije i na kom i svaki slušalac treba da pronađe sebe.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here