Najava svečane akademije „VIDOVDAN – SRPSKI ISTOČNIK“

0
1094

Tradicionalna akademija „Vidovdan – Srpski istočnik“ održaće se u sredu, 28. juna, u Velikoj sali mitrovačkog gradskog pozorišta „Dobrica Milutinović“, sa početkom od 20 časova.

Ove godine manifestacija se održava četrnaesti put i tim povodom jedan od organizatora pesnik Goran Vid Lakić uputio je poziv građanima da prisustvuju obeležavanju Vidovdana.

Dolazi nam veliki narodni i crkveni praznik: Sveti mučenik Knez Lazar i Sveti srpski mučenici, poznatiji kao Vidovdan. Četrnaesta je godina kako obeležavamo ovaj datum, u formi jednog lirskog omaža. Neobičnost – posebnost takve manifestacije je verovatno u tome što se tada, na jednom mestu, u jednoj programskoj celini susreće i prepliće nekoliko umetničkih dimenzija: gluma, poezija, muzika, crkveno i izvorno pojanje do likovnog izraza. “ – naveo je Lakić.

Po njegovim rečima, učesnici i svi oni koji se odazovu na ovaj poziv, ne odazivaju se organizatoru, ne odazivaju se uređivaču, niti nekom ćeif-efendiji, nego čestitom caru Lazaru i njegovim kosovskim mučenicima koji postradaše za Krst časni i Slobodu zlatnu, za veru Hristjansku i za rod srpski.

Kosovo je tema iritantna i aktuelna od 1389. godine, pa do današnjih dana i sa političkog i sa teološkog, psihološkog, sociološkog, istorijskog, umetničkog, antropološkog, filosofskog, pedagoškog i drugog stajališta. Mi se, eto, usudismo, da ovaj, još uvek zagonetan poklon otpakujemo. Ono što je sigurno, da ove godine, kao ni do sada, kao ni u buduće – nadamo se, neće biti – bar što se tiče učesnika programa, neće biti provlačenja važećih političkih orijentacija, niti njihovih ideologija, dogmi.“ – kaže Goran Vid Lakić u pozivu na manifestaciju „Vidovdan – srpski Istočnik“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here