Najava VII Međunarodnog takmičenja „SIRMIUM MUSIC FEST“

0
458

Sedmo  internacionalno takmičenje „SIRMIUM MUSIC FEST“, održaće se od  29. marta do 02. aprila u Sremskoj Mitrovici, s ciljem da okupi muzičke talente širom sveta. Već sedmu godinu zaredom takmičari imaju priliku da osvoje vredne nagrade, upoznaju renomirane profesore i druge izvođače i steknu dragocenu iskustvo u svom profesionalnom radu. Takmičenje se realizuje u organizaciji Udruženja „Sirmijum Gradus ad Parnassum“, u saradnji sa Muzičkom školom “Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 

Takmičenje će se održavati online i uživo, na dve lokacije: Galerija „Lazar Vozarević“ i Muzej Srema. Učesnici su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenti Muzičkih akademija, a takođe i slobodni umetnici. Na takmičenju će se predstaviti u pet disciplina: klavir solo, klavirski duo, duvački instrumenti, kamerna muzika i solo pevanje.

Članove žirija koji će pratiti ovu manifestaciju čine svetski poznati muzičari iz Nemačke, Rusije, Rumunije, Srbije, Makedonije, Crne Gore: Anastasija Holc (sopran) / Srbija, Violeta Srećković (mecosopran) / Srbija, Marta Balaž (sopran) / Srbija, Valentina Taškova (sopran) / Srbija, Aleksandar Serdar (klavir) / Srbija, Slovenija, Igor Gryshyn (klavir) / Nemačka, Florin Burculescu (klavir) / Rumunija, Bojana Rodić (klavir) / Srbija, Nina Botić (klavir) / Srbija, Marija Šamoska Buđakovski (klavir) / Severna Makedonija, Irena Mijušković (klavir) / Crna Gora, Jelena Vlaović (flauta) / Srbija, Rudolf Homen (truba) / Hrvatska, Đuro Pete (klarinet) / Srbija, Hrvatska, Milan Čizmić (violina) / Srbija, Bojan Vukelić (saksofon) / Srbija, Zorana Jovanović (flauta) / Crna Gora, Olaf Böhme (klavir) / Nemačka, Leonid Janišen (klarinet) / Rusija. 

Najbolji u svakoj discipliniće biti nagrađeni novčanim nagradamai titulom GRAND PRIX, a takmičari imaju mogućnost da osvoje i druge nagrade: Nagrada A.Skrjabin i Nagrada IN MEMORIAL Ljubiše Jovanovića za najboljeg duvača takmičenja, nagrada za najperspektivnog mladog izvođaća, nagrade i za profesore, nastavnike, posebne diplome za pedagoška postignuća i drugo. A najbolji od najboljih će imati priliku kao nagradu da nastupe na koncertu u Lajpcigu (Nemačka) i u Banja Luci u sali  Banskog Dvora.

Svečani koncert otvaranja festivala održaće se 29. marta u 19 h u Galeriji „Lazar Vozarević“, na kojem će nastupiti pijanista, redovni profesor na Fakultetu Muzičkih umetnosti u Beogradu, Aleksandar SerdarDrugi koncert 1. aprila biće koncert članova žirija, humanitarnog karatera, koji će se takođe održati u sali Galerije „Lazar Vozarević“ sa početkom u 19 časova. Održaće se i dva koncerta gde će nastupiti pobednici, 31. marta i 02. aprila.

„Takmičenje je javno. Svi koji žele mogu doći da slušaju i da proprate takmičenje, koje je postalo jedna od najznačajnijih manifestacija muzičkog života Sremske Mitrovice, i kao takva doprinosi ukupnom razvoju muzičke umetnosti. Ove godine nam stižu učesnici iz 20. zemalja, a to su: Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonija, Letonija, Rumunija, Norveška, Nemačka, Indija, Albanija, BiH, Rusija, Ukrajina, Italija, Azerbajdžan, Francuska, Malta, Španija, Crna Gora, USA i Srbija.“- izjavila je Margarita Vujović, direktor takmičenja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here