Najbolja mesta za izlet u Srbiji

0
1767

Srbija je bez sumnje zemlja koja obiluje bogatstvima kakva se retko viđaju. Ukoliko se uputite u istraživanje naše zemlje, dočekaće vas blaga prirode, brojni uzbudljivi gradovi i drevni spomenici kulture, kao i uvek gostoprimljivo stanovništvo. Najbolji način da istražite što više zanimljivosti koje naša zemlja skriva su kratki izleti u Srbiji. Izleti su na način na koji iz vrlo malo novca i stresa možete organizovati nezaboravno putovanje. Napravite predah od stresova savremenog života, povežite se s najbližima, a pritom i otkrijte sva blaga svoje zemlje.

Golubac

Misteriozne obale tromog Dunava dale su život mnogim civilizacijama i narodima čije senke još možemo loviti ukoliko zakrstarimo tokom ove veličanstvene reke. Na jednoj od najlepših tačaka Dunava, na mestu gde se reka probija kroz impozantnu Gvozdenu vrata, uzdiže se tvrđava Golubac. Ona je simbol istoimenog gradića smeštenog na samoj obali reke Dunav. U poslednje vreme uloženo je mnogo truda u restauraciju ovog drednjovekovnog grada, pa je danas transformisana u jedno od najlepših i najposećenijih utvrđenja u Srbiji. U sklopu velikog kompleksa nalazi se devet kula koje možete posetiti, od kojih je najpoznatija karakteristična Šešir kula.

Srednjovekovna tvrđava nije sve što u Golubačkom gradu možete videti, jer je ovo mesto bilo naseljeno i mnogo ranije. U blizini tvrđave izvršena su arheološka istraživanja rimske kuće, srednjovekovne krečane i Mahmud-pašin hamama. Još je mnogo arhitektonskih blaga za koje se zna čije otkopavanje tek prestoji. Dunav je nezaobilazan deo života u Golupcu. Za turiste tu je i divno iskustvo plovidbe ovom rekom kroz Gvozdena vrata, najveću rečnu klisuru Evrope, gde moćni Dunav probija Karpatske planine. Brodićem ili čamcem može se doploviti i do samih tvrđava impozantnog Golubačkog grada.

Još jedno od poznatih zdanja u blizini Golupca je manastirski kompleks Tumane. Ovaj stari manastir zidan je uoči Kosovskog boja, a prema predanju njegov ktitor bio je slavni junak Miloš Obilić.  U okviru kompleksa nalazi se mali zoo vrt savršen za decu i skrivena isposnica starca Zosime u kojoj se nalazi i izvor vode za koju se veruje da je lekovita. Turistički potencijali grada Golupca, neponovljive lepote prirode, kulturno-istorijski i religijski spomenici, zanimljive manifestacije i izletnički turizam učinili su ovu destinaciju toliko voljenom.

Srebrno jezero

Sjajna destinacija na kojoj možete da provedeti vreli letnji dan je sve popularnije Srebrno jezero. Zbog svoje bistre vode, ovo jezero bogato je raznim vrstama riba i predstavlja pravi raj za sve ljubitelje ribolova, plivanja, ali i za sve one koji žele da pobegnu iz grada. Srebrno jezero je zbog rastućeg broja sadržaja poslednjih godina sve omiljenija turistička atrakcija prelepe Istočne Srbije. U središtu pažnje uvek je dugačko šetalište koje okružuje staklastu površinu jezera. Na njemu se nalazi izuzetno veliki broj kafića, restorana, prodavnica i svih drugih sastavnh objekata neophodnih za funkcionisanje jednog turističkog mesta.

Kraj šetališta nalazi se plaža čiji je veliki deo urešen. Tokom letnje sezone, ona postaje epicentar dešavanja u istočnoj Srbiji. Kupalište je podeljeno na dva dela. Prvi deo je otvoren za sve i tu možete slobodno staviti svoje ležaljke i suncobran. Drugi deo je u sklopu kafića, gde se može iznajmititi komplet plažnog mobilijara.

Pri ulasku u samo jezero sa plaže voda je veoma plitka i dubina se postepeno povećava. Plićak jezera pogotovo pogoduje porodicama sa malom decom. U blizini su brojni drugi dodatni sadržaji koja dodatnu opravdavaju status dobre porodične destinacije. Na početku šetališta nalazi se mini igraonica na otvorenom gde mogu besplatno da se igraju sa svojim vršnjacima i uživaju. Jedna od najpopularnijih atrakcija Srebrnog jezera je i mali akva park. On se malazi u neposrednoj blizini šetališta i sastoji se od dva tobogana, pet bazena različitih dubina, od kojih je jedan posebno namenjen deci.

Uvac

U najupečatljivije destinacije Srbije mora se uvesti i Uvac, čije su božanstvene fotografije obišle čitav svet. Pogled na neobične meandre ove male reke nešto je što se prosto mora doživeti. Ne propustite obilazak nekog od popularnih vidikovaca. najpoznatiji je Veliki krš, mesto na kome nastaju najlepše slike reke. Kanjon reke Uvac poznat je kao jedino mesto u Srbiji gde možete videti izuzetno retku vrstu ptice, beloglavog supa. Možete posmatrati ove neobične ptice kako nadleću nad meandrima reke ili hrani svoje mladunce.

Božanstvena jezera Uvca nezaobilazan su deo izleta na ovoj reci. Ima ih čak tri, Sjeničko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero. Leti se ovde možete rashladiti u vodi ili oprobati u sportovima poput veslanja na dasci i splavarenja. Van sezone letovanje, netaknuta priroda koja ih okružuje daruje divno mesto za odmor i piknik.

Retervatu prirode Uvac pripada i veoma zanimljiv pećinski sistem. Ušački pećinski sistem je najveći dosad poznati pećinski sistem, odnosno najveći speleološki objekat u Srbiji. Bogat i raznovrstan pećinski nakit koji se ovde može pronaći smatra se jednim od najlepših u zemlji. Uputite se u istraživanje ovog neponovljivog kompleksa i otkrijte zašto je stekao taj status.

Nadamo se da je ovaj tekst uspeo u da vam pruži neke od zanimljivih predloga i ideje za izlet u Srbiji. Na vama je da izaberete ono što vam se najviše dopada i prepustite se uživanju u najlepšim ambijentima koje naša zemlja može da vam ponudi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jelisaveta Simić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here