Najčešće greške koje pravimo prilikom odabira obuće

0
1004

Već uveliko počela je sezona cipela, sandala, baletanki, udobnih letnjih patika i druge obuće koja postaje sastavni deo svakog našeg outfita.

Međutim, sigurno ste se bar jednom u životu suočili sa problemima kao što su žuljevi, bolovi u nogama i sličnim problemima koji su uglavnom glavni pokazatelji da je obuća koju se odabrali pogrešna.

Činjenica je da prilikom izbora obuće više žene greše, budući da je jedna od studija pokazala da čak 90% žena u svojoj kolekciji poseduje bar jedan par cipela koji nije po njihovoj meri. Jedna britanska studija došla je čak i do podatka da je 37% žena spremno da nosi neudobne cipele ako su iste moderne. Sada kada ovo pročitate, razmislite, sigurno ste i vi jedna od njih.

Bilo kako bilo, činjenica je da pravilan izbor obuće neophodno za zdravlje naših stopala, stoga pre nego što se uputite u prodavnice muške i ženske obuće u Novom Sadu, Beogradu ili bilo gde drugde, pročitajte naše savete kako pravilno odabrati par cipela, patika kao i koje su to najčešće greške koje svako od nas pravi.

Kako pravilno odabrati par obuće?

Prilikom kupovine obuće sigurno ste bar jednom bili u dilemi da li vam par cipela ili patika odgovara ili ipak ne?

Za neke je kupovina obuće prost zadatak, dok drugi često nisu sigurni koja veličina odgovara njihovom stopalu. Često većina nas pravi grešku misleći da je nekoliko koraka u prodavnici dovoljno da odredimo da li nam par cipela ili patika odgovara. 

U tom trenutku, činiće nam se da smo odabrali pravilan par cipela, međutim kada ih prvi put budemo nosili duži vremenski period iznenadiće nas žuljevi, bol u stopalima i slično.

Kako bismo to izbegli, neophodno je da biramo obuću spram tačne dužine našeg stopala. Kako to da učinite?

Vrlo lako – sve što vam je potrebno je parče papira, lenjir i olovka. Stavite papir na pod, a zatim se stopalom pribijte uz ivicu zida, tako da vam peta bude naslonjena na zid. Kada ste zauzeli pravilan položaj, uzmite lenjir u ruku i namestite ga tako da pored njega olovkom možete da obeležite tačne dužine vašeg stopala. 

Važno je da merite tačno od vrhova prstiju sve to kraja pete kako biste dobili egzaktne mere.

Najčešće greške prilikom odabira obuće – neudobna odeća loša je po zdravlje!

Pogrešan odabir obuće može da uzrokuje ne samo probleme sa samim stopalima već i bolove u vratu i leđima

Nepravilan par cipela može da dovede do krivljenja kičme, bolova u kostima, pa i čak do glavobolje. Samo zato što ste hteli moderne, a ne kvalitetne i udobne cipele, uzrokovali ste mnogo veće probleme od samih žuljeva i sličnih nelagodnosti. Hajde da vidimo koje to greške najčešće pravimo kada biramo obuću.

#1 Biramo obuću sa potpuno ravnim đonom

Jedna od najčeščih grešaka je kupovina obuće sa potpuno tankim đonom, a posebno u letnjem periodu kada nosimo sandale, baletanke i sličnu letnju obuću.

Poznato je da osobe koje imaju ravno stopalo nikako ne bi trebalo da nose obuću sa ravnim đonom budući da ono kod takvih osoba uglavnom uzrokuje jak bol u stopalima nakon dugog nošenja.

I ne samo osobe koje imaju ravna stopala, već generalno niko od nas ne bi trebalo da nosi takvu obuću koja ne pruža pravilnu potporu našem telu je kod ovakvog tipa obuće naše stopalo trpi izuzetno jak pritisak na petu.

#2 Kupujemo obuću od veštačkih materijala

Još jedna stvar o kojoj često ne vodimo računa jeste materijal od kojih je izrađena obuća. Sigurno vam je poznata ona naša rečenica – “proveri da li ti noga diše”. I to je zaista i važno, pogotovo u letnjem periodu. Leti, zbog visokih temperatura naše stopalo se znoji stoga je potrebno birati obuću u kojima će naše stopalo moći da diše, a to ćete postići odabirom prirodnih i laganih materijala koja će obezbediti vašem stopalu dovoljno vazduha.

Upravo iz ovog razloga, savetujemo da obuću uvek kupujete u proverenim prodavnicama i tržnim centrima umesto online kupovine, jer kada kupujete putem interneta nikada nećete biti sigurni da li je proizvod sa slike baš takav i uživo.

#3 Pogrešan kalup patika

Ljudi često greše kada misle da je jedan kalup isti za sve marke, odnosno brendove patika. 

Npr. dugo godina kupovali ste određeni model patika, međutim došli ste da ideju da ove godine svoju kolekciju patika upotpunite novim brendom patika, ali se vodite izgledom i kalupom prošlih. 

Kalupi patika nikada neće biti identični kod svih proizvođača, pa je tako sigurno da vam pronađeni kalup patika neće odgovarati ukoliko se budete odlučili za kupovinu patika drugih proizvođača.

#4 Prevelika ili premala obuća

Nijedno ni druga opcija nije nikako dobra. Sigurno ste se jednom našli u dilemi da li da kupite veći broj cipela ili patika, samo zato što u prodavnici nemaju vaš broj, a vama se mnogo sviđaju. 

Nemojte da pravite ovu grešku, jer verovali ili ne prevelika cipela može da uzrokuje jednako iste probleme kao i kada kupujete obuću koja je mala. Ne samo da ćete se u većim cipelama teže kretati budući da ćete stalno biti u grču da zadržite cipelu na nogama, već pogrešna obuća uzrokovati i brojne povrede na vašim stopalima.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam ukazali na značaj odabira pravilne obuće!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Katarina Nikolić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here