Napred ŽUTO – nazad BRAON: Ujedinjene boje mitrovačkih protesta

1
6664

Protekle dve subote mitrovačkim ulicama su prošetali građani nezadovoljni sadašnjom vlašću. U nedostatku novih ljudi sa novim idejama, oni su, svesni toga ili ne, bili predvođeni poznatim licima iz političke prošlosti grada, koji su, preko svojih, davno kompromitovanih partijskih lica, presvukli opozicionu masku.

Ko se seća Lafontenove bajke o svraki koja je navukla paunovo perje – zna o čemu je reč!

Ovi vampiri prošlosti, organizujući protestne šetnje, nameravaju da se opet izbore da građani robuju njima, a ne SNS-u. Dovoljno je videti ko stoji iza organizacije šetnji, pa postaje jasno ko upravlja njima, koristeći neskrivenu želju i naivnost naroda koji samo želi da živi bolje. Ono što je najinteresantnije, veliki rivali iz doba tiranije DOS-a, svi oni rogovi u vreći koji su se međusobno borili oko plena (DS i DSS) , pljačkali grad i bezmerno se bogatili na račun građana, sada su ponovo ujedinjeni oko istog cilja – da se vrate na vlast!

Ostatak DSS-a koji je ostao pod kontrolom Vase PDV-a, njime kontaminiran i takav nepodoban čak i naprednjacima (koji se – poznato je – skoro nikoga ne gade), nastoji da se prikaže kao dosledan čuvar ideje i nepokolebljivi branilac programskog principa.

O kojim principima je reč?

Mikica Ilić, učesnik na protestima, čuvar pečata lokalnog odbora DSS-a i bliski saradnik Vase PDV-a, svojevremeno je, nakon gotovo 12 godina studiranja na Pravnom fakultetu, zahvaljujući pomenutoj partiji dobio posao u opštini. Slično je i sa Mirjanom Marković, istoričarkom i pesnikinjom u pokušaju, koja je napustila posao u nastavi i, uz blagoslov partije, zaposlila se u opštini. Čime bi oni trebalo danas da su nezadovoljni i za koju se oni departizaciju zalažu? Zar je neko toliko naivan da veruje kako Vasa PDV ne pokušava preko njih da upravlja protestima, kako bi se opet domogao vlasti izgubljene dolaskom naprednjaka?

Tokom protesta, u prvim redovima uočeno je gro članova DSS-a kojima nije dozvoljeno preletanje u SNS jer su upravo bliski Vasiliju Radosavljeviću (Vasi PDV). Javna je tajna da su se nudili Nedimoviću, a njegovo odbijanje saradnje sa njima, predstavljaju kao svoju principijelnu vernost idealima DSS-a.

Ostatak mitrovačkog DSS-a u protestnoj šetnji

Među šetačima uočeni su i neki odbornici, među njima i Dragan Milošević (sada u „Zajedno za Srbiju“, nekad u DS i SPO), desna ruka Aleksandra Prodanovića(„Zajedno za Srbiju“, ex-DS), kao i Mitar Pavlović, odbornik DSS-a. Milošević je svojevremeno, za vreme vladavine DS-a, kao student Saobraćajnog fakulteta bio izabran u Gradsko veće da se bavi saobraćajnim pitanjima i dobijao pristojan mesečni prihod o kojem su drugi, ozbiljni studenti, mogli samo da sanjaju. U međuvremenu, napušta studije, ali zahvaljujući partiji i Prodanoviću biva bezbedno uhlebljen u Regionalnoj deponiji “Srem-Mačva”.

Dragan Milošević označen strelicom

S druge strane, Mitar Pavlović ni jednom nije, tokom odborničkog mandata, izašao za govornicu. Ako ova dvojica odbornika iskreno stoje iza zahteva mitrovačkih protestanata – u prvom redu onog koji se odnosi na ukidanje bezobrazno visokih odborničkih naknada, zašto za govornicim skupštine grada nisu zatražili njihovo ukidanje ?

Imali su više od tri godine vremena da to učine! 

Ovako, sve dobija apsurdne oblike: obojica šetaju tražeći, pored drugih zahteva, i ukidanje pomenutih naknada, a na sednicama skupštine mudro ćute i ne bune se kada im na račun “legne” taj novac.

Da nisu u celoj priči umešani samo Vasa PDV, Lemajić i Prodanović (preko svojih marioneta) ukazuje i pojava na mestu jednog od glavnih organizatora protesta – izvesnog Žike Ljubičića iz Martinaca (na Fejsbuku se predstavlja kao „Martinački otpor“). On je bivši bot naprednjaka (tokom kampanje 2012. bio najljući protivnik DS-a i Borisa Tadića, što se vidi i po fotografijama) i, kao takav, dobio je, navode Martinčani, posao u “Komunalijama”. Iako sa nedovršenom osnovnom školom, tražio je rukovodeće mesto, što je odbijeno pa se naljutio i napustio preduzeće, ujedno odlazeći i u opoziciju.

Tako su se, u celokupnoj priči oko mitrovačkih protestnih šetnji, ujedinile sve opozicione boje, po sistemu “napred žuto, nazad braon”, a okupljeni narod bi, po njihovoj zamisli, trebao da obezbedi povratak “naših” lopova, jer su “napredni” neprihvatljivi.

Verovatno da se opet glasa iz Soluna i Bodruma, da se opet protivustavno uvode razne „Sablje“, da Skupština ima 250-300 poslanika, kako se već ovima iz presvučenog DS-a svidi, da nas opet šišaju i čereče. Ni privatizacija, ni gej parade, ni pljačka, nisu izumi SNS-a, sve su to smislili DS/DSS čiji kadrovi organizuju proteste u Mitrovici.

Problem SNS-a je što su nastavili da se ponašaju slično kao i njihovi prethodnici, no to je klupko koje će jednog dana razmrsiti pravi opozicionari, novi ljudi, a ne presvučene „dosmanlije“.

Ipak, kada je reč o protestima, uočljivo je da su građani mnogo toga od navedenog u ovom tekstu već i sami uočili, te stoga i ne čudi što se više naroda okuplja na obližnjem klizalištu, da i ne pominjemo “Čvarkijadu” u Bloku B, nego na pomenutim šetnjama.

(Milan Milivojević/foto: Facebook)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here