Nasilje nad decom u Srbiji sve češća pojava – evo i zasto!

1
3930

U srpskom drustvu je sve češća pojava nasilja nad decom, posebno je akcenat stavljen nad vršnjackim nasiljem, najsvežiji primer tog oblika nasillja jeste kada je učenik nožem u školi izbo druga iz razreda! Ta vest je primljena sa čuđenjem?

Čekajte, zašto? Zašto se čudite odakle detetu nož? Odakle detetu nož baš u školi?

Vaša deca poštovani roditelji, još nisu ni progledala, a vi im kupujete tablete, ajfone, razne tač skrinove, sve to zbog nedostatka vremena za njih! Ne znate ni kakve igrice igraju, ni kakve crtaće gledaju, ne znate ni kad izlaze ni kad se vraćaju kući, jedva da znate s kim provode vreme, roditeljske sastanke preskačete, ukoliko dete dobije jedinicu, manju ocenu iz vladanja ili izostanke, ubili biste profesora što upire prstom u vaše dete!

Bliži mu se punoletstvo, kupujete mu auto, da bude faca u drustvu, ne znate u kakvom stanju vozi, noćni izlasci, pijanstva, trke sa drugarima, sve to pravdate onom starom: “Mladost ludost!”

Nezadovoljni ste svojim poslom, svojim životnim izborima, uvek vam nedostaje novca, pozivate na bunt u društvu, zvocate, nervozni ste, agresivni, vaše dete sve to upija i oseća, želite da mu obezbedite što bolji život, pružate mu sve, osim vaše ljubavi, ali objašnjavate sebi da vaše dete svakako zna da ga volite, samo nemate vremena da mu to kažete!

Ili ste ugrožena klasa u društvu, pa ne stižete od posla da posvetite pažnju svojoj deci, ili ste previše imućni, pa imate previše poslovnih obaveza i ne stižete da posvetite pažnju svojoj deci!

Nikad ga niste poveli na neki humanitani skup, nikada mu niste pričali o omiljenoj knjizi, o ljudskosti, dobroti, ljubavi prema ljudima i životu, o omiljenom filmu, o vašim malim gestovima koje ste činili onima koji nisu mogli da vam uzvrate, da li ste uopšte nesto od toga radili? Da li ste nekada pomazili napuštenog psa? Da li ste nekada nahranilli beskućnika? Da li ste nekada dali svoje stare stvari nekome ko je bos?

Dok se neki ljudi bore protiv nasilja, vi ne znate da je vaše dete na stadionu gde urla i pali zastave, vodi svoj zivot i ne zanima ga ostatak sveta! Zasto da ga se tiče  nasilje u društvu, bolesna deca, napuštene životinje? Kakve koristi bi vaše dete imalo sa takvim interesovanjima?

Pred svima vaše dete je najbolje na svetu, prekrivate svaku njegovu grešku, tako ono postaje potpuno nesvesno svojih grešaka i uvek greške trazi u drugima!

Dolazi dan kada dobijate iznenadni poziv: vase dete je pobeglo od kuce, niko ne zna gde se nalazi! Vaše dete je pokosilo pešaka! Vaše dete je selo pijano za volan i poginulo! Vaše dete je narkoman i predoziralo se! Vaše dete je pretuklo nekoga ili vec dugo trpi nasilje! Vaše dete je upravo ubilo nekoga! Vaše dete upravo skače s mosta? Ne verujete? To vaše dete ne može da uradi?

Zašto?

Zašto ste dozvolili da vaše sopstveno dete postane osoba koju ne poznajete?

Zbog neuravnoteženih vrednosti i nedostatka vaspitanja kao i razvijenih kvalitetnih sposobnosti prosuđivanja dobrog i loseg, vaše dete je postalo to što jeste danas!

Vi nastavite i dalje da se pitate odakle detetu nož? Odakle toliko velike i sve češće agresije među decom?

Nastavite da i dalje glumite i zavaravate sebe, tu su vaša deca da vam skinu maske!

Čast i poštovanje roditeljima koji svojoj deci nisu ništa dali osim ljubavi!

Na roditeljima je da se bave svojom decom, na drzavi je da obezbedi što adekvatniji zakon o strogom sankcionisanju onih koji vrse nasilje!

Škola bez nasilja: Aleksin zakon!

Ukoliko imate loš odnos sa svojim detetom, agresivno je, problematično,ovaj članak vam može pomoci: dovoljno je da ga pročitate i prokomentarišete zajedno!

(Ana Todorov)

1 COMMENT

  1. Nehumano i netolerantno društvo, takva su nam i deca. U ostalom, ko da vaspitava decu kada su se sadašnje generacije roditelja formirale kao ličnosti u vreme ratova i svekolikog pada srpskog društva, kada su odrasli na Ceci, Stoji, Arkanu, Pinku i ostalim trovačima srpske duše. Ukoliko babe i dede na ordade svoj posao, ode sve do đavola :).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here