NASTAVAK VIŠEMESEČNE AGONIJE ŠKOLSKE HIGIJENIČARKE? Direktorka poslala tetkicu na psihijatrijski pregled!

2
10292

Nakon višemesečnog mobinga koji doživljava na radnom mestu, o čemu smo već pisali, tetkicu iz Osnovne škole “Milan Hadžić “ u Vojki, Vesnu Savić, direktorka poslala na psihijatrijsko veštačenje, u nameri da ispita njenu sposobnost za posao koji obavlja.

Podsećanja radi, početkom juna je higijeničarka škole Vesna Savić podnela krivičnu prijavu zbog mobinga protiv direktorke Slavice Stošić. Kako je navela u članku koji smo objavili 11. juna, ona je nakon više od 30 godina rada otišla na bolovanje zbog stresa čiji je uzrok upravo direktorka.

Kao reakciju na njen potez direktorka Stošić tražila je od Instituta za medicinu rada ocenu radne sposobnosti pomenute tetkice. Takođe, zaposlenoj Savićki je direktorka poslala dopis o upućivanju na pomenuti Institut u kojem piše i da, ako odbije da se podvrgne lekarskom pregledu, može da joj prestane radni odnos.

Posao mi je da održavam higijenu unutar prostorija škole, kako i piše u opisu radnog mesta. Međutim, direktorica je svaki čas proširivala listu zahteva prema meni uz pretnju da ću ostati bez posla. Prvo sam dobila da čistim i prostorije vrtića koji se, doduše, nalazi u istom dvorištu, ali je potpuno drugo preduzeće, u kojem nisam zaposlena. Progutala sam knedlu i prihvatila.

Kada se krečila škola, umesto kvalifikovanih majstora koji bi to uradili profesionalno, direktorica je tražila da ja to uradim, bez obzira na visinu plafona, ogromnu kvadraturu, moje godine i mogućnost povređivanja. Treba li da napomenem da ni to ne stoji u opisu mog radnog mesta. Pored svega, godinama ne dobijam ni topli obrok ni regres. Kada mi je prekipelo i kada sam rekla da je dosta, direktorka želi da me napravi psihijatrijski nepodobnom i izbaci na ulicu.”- kaže Vesna Savić.

Ipak, da sve nije onako kako je direktorka škole zamislila govori i nalaz lekarske komisije koja je u zaključku navela da ne postoji psihijatrijski poremećaj:

Pregledom kod spec. psihijatra ne evidentira se postojanje psihijatrijskog poremećaja. Pregledom kod psihologa utvrđeno je očuvano kognitivno funkcionisanje. U domenu ličnosti bez psihopatologije.

Na osnovu anamnestičkih podataka i sprovedenog ispitivanja, pacijentkinja je sposobna za obavljanje svog posla.”

Naravno, moglo bi se postaviti i pitanje da li je 15 hiljada dinara koje je direktorka uzela iz školske kase kako bi platila ovaj pregled, racionalno utrošeni novac, no ipak daleko je važniji problem, koji bi trebalo nadležni organi da razreše, da li ovakvi kadrovi, koji su radi ličnog obračuna spremni da nekog ostave bez posla i hleba, treba da obavljaju funkciju rukovodioca jedne pedagoške ustanove.

Da li su direktori, poput pomenute Slavice Stošić, dobar pedagoški primer učenicima kojima predaju?

Na nadležnima je da daju odgovor, a mi podsećamo da je, po našim saznanjima,  Slavica Stošić na mesto direktorke Osnovne škole “Milan Hadžić” u Vojki postavljena bez obzira što nije imala podršku zaposlenih. Štaviše, njen protivkandidat na izboru za direktora imao je gotovo 90 procenata glasova zaposlenih. Ipak, izgleda je da nadjačala direktiva viših organa vlasti.

O svemu navedenom, želeći da čujemo i drugu stranu, u ovom slučaju direktorkinu, poslali smo dopis školi, no nismo dobili nikakav odgovor.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević)

2 COMMENTS

  1. Optuzena S.S. je mobingovala u prethodnoj skoli, u Pecincima na veliko: spijunirala, prijavljivala, klevetala, pretila, itd. Mobingom je smenila i prethodu dir. skole u Pecincima, pa kad SS nisu postavili za dir. , onda je prijavila i novog direktora, saucesnika u toj „operaciji“. Inace, ekspert za „gradjansko vaspitanje“ i seminare. Hahhaha!!! Kakav lik!

  2. Direktorica ima sve osobine psihopate i trebalo bi nju poslati na psihijatrijski pregled. Izuzetno je loše po učenike da im takva osoba bude direktor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here