Nema zainteresovanih za kupovinu „Energo – Zelene“

0
767

Postupak javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala kompanije „Energo Zelena“ iz Inđije proglašen je neuspešnim, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Energo–Zelena posluje u delatnosti prerade neškodljivog otpada, a od ostalih preduzeća koje čeka privatizacija razlikuje se po tome što je nastala kao grinfield investicija sa belgijskim kapitalom 2010. godine da bi četiri godine kasnije državu Srbiju odvela pred arbitražu zbog, kako je tada tvrdila, štete koja joj je naneta zbog propusta nadležnih organa.

Javni poziv za učešće u postupku privatizacije Energo – Zelene objavljen je 18. decembra, a potencijalnim kupcima ponuđeno je 100 odsto kapitala u suvlasništvu Republike Srbije i pokranije Vojvodine. Početna cena za prodaju kapitala iznosila je 10,6 miliona evra a javnim pozivom bilo je određeno da zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 12. februara.

Dan po isteku roka za dostavljanje prijava održana je sednica Кomisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem na kojoj je jednoglasno konstatovano da do isteka propisanog roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku“, objavilo je Ministarstvo privrede u obrazloženju odluke da se privatizacija Energo – Zelene proglasi neuspešnom.

Energo-Zelena je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2022. godini ostvarila ukupan prihod od 392,7 miliona dinara i neto dobit u iznosu od 14,62 miliona dinara, i to sa ukupno 43 zaposlenih. Inđijska kompanija, tada u vlasništvu firme sa belgijskim kapitalom, je 2014. godine u saopštenju povodom pokretanja arbitraže pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) tvrdila da „Srbija u kontinuitetu toleriše rad i ponašanje veterinarske inspekcije koje nije u skladu sa zakonom“.

Takvi postupci države, prema njihovim tvrdnjama, za posledicu su imali da „neki proizvođači životinjskog otpada i dve kafilerije u vlasništvu države bacaju životinjski otpad u prirodu i na taj način je zagađuju“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here