Novi propisi za električne trotinete: ŠTA MORATE ZNATI?

0
385

Komandir Saobraćajne policijske ispostave nadležne za područje Sremskog regiona, Srđan Jeftić, objasnio je nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose na učešće lakih električnih vozila, poput električnih trotineta, u saobraćaju. Ove izmene su stupile na snagu i imaju za cilj povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Prema novom zakonu, lako električno vozilo, poznatije kao električni trotinet, je vozilo koje ima najmanje dva točka, mehanički upravljač i nema mesto za sedenje. Snaga motora ne sme prelaziti 0,6 kV, maksimalna konstruktivna brzina ne sme prelaziti 25 km/h, a masa praznog vozila ne sme biti veća od 35 kg. Da bi ovi trotineti mogli učestvovati u saobraćaju, moraju biti deklaraisani i obeleženi nalepnicom koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Vozači električnih trotineta su dužni da koriste biciklističke staze, pešačko-biciklističke staze ili biciklističke trake. Ukoliko takve površine nisu dostupne, mogu se kretati kolovozom, ali samo na onim saobraćajnicama gde je brzina ograničena na najviše 50 km/h.

Lica mlađa od 14 godina ne mogu učestvovati u saobraćaju kao vozači lakih električnih vozila. Mladi od 14 do 18 godina mogu voziti električne trotinete samo na biciklističkim stazama, pešačko-biciklističkim stazama, biciklističkim trakama i na delovima puta gde je brzina ograničena na najviše 30 km/h.

Za vreme vožnje na kolovozu, vozač lakih električnih vozila mora nositi svetlo odbojni prsluk. Ukoliko se kreće noću ili u uslovima smanjene vidljivosti, mora biti obeležen svetlosnim reflektirajućim materijama i nositi svetlo odbojni prsluk i na biciklističkim stazama, pešačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Takođe, vozači su dužni da nose zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu na glavi.

Komandir Jeftić apelovao je na vozače lakih električnih vozila da poštuju nova pravila saobraćaja. Istakao je važnost da svi učesnici u saobraćaju, uključujući vozače putničkih vozila i motocikala, poštuju propisana ograničenja brzine i ostanu oprezni.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here