Obećavaju brze pruge, a vozovi od Rume do Šida idu 30 km na sat

1
4492

Po rečima ministarke Zorane Mihajlović, u Srbiji se trenutno modernizuje i popravlja ukupno 402,5 kilometara pruge. Radi se 143,5 kilometara na magistralnim i 259 kilometara na regionalnim železničkim pravcima. Reklo bi se, sve puca od posla. Možda je to dovoljan razlog Zoranu Babiću da se bar pet-šet puta, tokom leta, brčka na dalmatinskoj obali, daleko od Sopota i svakodnevnih problema sa kojima se susrećemo mi obični smrtnici što koristimo usluge srpske železnice.  

Dok iščekujemo vozove koji će za sat vremena prelaziti i do 200 kilometara, kupajući se u znoju lica svog, danas se klackamo u vagonima koji se na mnogim deonicama kreću i sa 20 puta manjom brzinom od obećane.

Tako se, na primer, od Sremske Mitrovice do Kukujevaca stiže, iako je reč o svega 23 kilometra razdaljine, za najmanje 49 minuta, i to prema redu vožnje. 

Prva deonica pruge za velike brzine koju će izgraditi u Sremu, nalazi se između Beograda i Stare Pazove i duga je 34,5 kilometara. Ona će, umesto sredinom 2021, biti završena početkom te godine. Rekonstrukcija košta 350,1 miliona dolara. Radovi na pruzi Stara Pazova – Novi Sad počeli su 16. marta 2018. godine, a rok za završetak je poslednji dan 2021. godine. Vrednost ugovorenih radova iznosi 247,9 miliona dolara, i još 337,6 miliona dolara za tunele i vijadukte.

Do sada je između Stare Pazove i Novog Sada i u železničkoj stanici Inđija izgrađeno 17 kilometara pruge za velike brzine, a izvedeno je 22 odsto od ukupno ugovorenih radova – objašnjavaju u „Infrastrukturi železnice“. – Na izgradnji tunela i vijadukta Čortanovci izvedeno je 58 odsto ukupno ugovorenih radova. To znači da se može očekivati da pruga za velike brzine između Beograda i Novog Sada bude završena do kraja 2021. godine.

A kada je reč o sporohodnim deonica, kao što je reč o koloseku od Rume do Šida, gde se vozovi na pojedinim mestima kreću 30 km po satu, nadležni kažu:

Kada krajem sledeće godine bude završena rekonstrukcija 750 kilometara regionalnih pruga, vozovi će njima moći da saobraćaju brzinama do 80 kilometara na sat, uz znatno povećanje osovinskog opterećenja, a do sada je brzina na njima bila 10-50 kilometara na čas – objašnjavaju u „Infrastrukturi železnice“ – Trenutno u Sremu imamo samo deonicu od Stare Pazove do Rume koja je osposobljena za brzine vozova od 120 kilometara na sat.

Obnova koloseka od Rume ka granici sa Hrvatskom za sada nije u planu.

(Milan Milivojević)

1 COMMENT

  1. Prugom Pančevo – Orlovat – Novi Sad, nema putničkih vozova, kao ni Novi Sad – Orlovat – Zrenjanin 102 km po redu vožnje prošao dva puta voz i trebalo mu 3 sata. Idu teretni vozovi i kao u pesmi: vučem se lagano skroz kroz široko polje kao teretni voz…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here