Obeležen Međunarodni dan starijih osoba

0
352

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba održan je sastanak u mitrovačkoj Gradskoj kući sa predstavnicima ustanova i udruženja o programima za osobe trećeg životnog doba.

Međunarodni dan starijih osoba u svetu se i kod nas obeležava 1. oktobra sa ciljem da se ukaže javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalna inkluzija starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promoviše jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane.

Starenje populacije danas predstavlja jedan od najvećih uspeha čovečanstva ali i jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova. Neophodno je istaći da je udeo osoba starijih od 60 godina u porastu i da se taj trend nastavlja usled povećanja dužine životnog veka. Grad Sremska Mitrovica izdvaja značajna sredstva iz budžeta grada upravo za u populaciju.“- rekao je na sastanku načelnik Dražen Riđošić, dodajući:

U želji da poboljšaju kvalitet života starijih, bolesnih, fizički hendikepiranih, siromašnih i društveno marginalizovanih osoba, mreža institucija i organizacija sa teritorije Grada Sremska Mitrovica izgradila je kompatibilan sistem zdravstveno-socijalnih usluga prilagođen njihovim potrebama. Pri Centru za socijalni rad ima usluga gerontodomaćice koji obilaze naše korisnike kojima je pomoć najpotrebnija, naši penzioneri dobijaju besplatno autobuske karte, u sferi zdravstvene zaštite imamo u selima domove zdravlja, te je našim građanima olakšano lečenje.“

Crveni krst Sremska Mitrovica kroz program Brige o starijima, brine o 71 osobi, uglavnom žiteljima seoskih sredina i to samačkim staračkim domaćinstvima.

„Ono što želimo da istaknem, jeste mogućnost ostvarivanja prava na pomoć u vidu primanja kuvanih obroka ili paketa hrane i higijene, svi naši stariji sugrađani koji su bez primanja, koji žive sami, odnosno nemaju porodicu ili imaju radno nesposobnog člana domaćinstva, a iz nekog razloga ne ostvaruju pravo na novčanu materijalnu pomoć kod Centra za socijalni rad. Zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena iz budžeta Grada, Crveni krst je u mogućnosti da pomogne svim našim sugrađanima koji se nađu u stanju socijalne potrebe”, rekla je Tatjana Jovančević, sekretar mitrovačke organizacije Crvenog krsta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here