Obeležena godišnjica streljanja Jevreja i Roma u Zasavici II

0
586

Kod spomenika u selu Zasavica II obeležena je godinšnjica stradanja Srba, jevreja i Roma, građana Mačve, tokom Drugog svetskog rata. Tom prilikom, na spomen-obeležje položeni su venci i cveće.

Komemorativni skup obeležio je 82 godine stradanja 1057 Jevreja i više od 90 Roma koje su Nemci, polovinom oktobra 1941. godine streljali. Skupu su, pored predstavnika lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici, prisustvovali i predstavnici Jevrejske opštine Beograd, Opštine Kladovo, kao i jedan broj potomaka stradalih.

Ovaj događaj je poznat kao „Kladovski transport” i obuhvatio je sudbinu oko hiljadu austrijskih Jevreja, koji su pokušali preko Srbije da prebegnu do Palestine, ali stigli su samo do Kladova, odakle su prebačeni u Šabac, da bi u najvećem broju bili streljani u zimu, pod okupacijom, 1941-42. godine upravo u Zasavici II.

Posmrtni ostaci streljanih Jevreja, ekshumirani su posle rata i 1959. godine preneti u kosturnicu na sefardskom Jevrejskom groblju u Beogradu.

Ovaj nemili događaj je nešto što se u istoriji naroda ne bi trebalo ponoviti, ovde su poginuli nedužni ljudi, ovde su ljudi izgubili živote, to je neka hipoteka prošlosti i neki zalog budućnosti za generacije koje dolaze. Naša je ljudska obaveza da neke stvari ne zaboravimo i da to prenosimo generacijama koje dolaze.” – rekao je Zoran Miščević ispred mitrovačke lokalne samouprave.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here