Obeležene godišnjice stradanja Srba na prostoru Srema tokom I i II svetskog rata

0
2181

Proteklog vikenda obeležene su godišnjice dva velika stradanja Srba na ovim prostorima, tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

U subotu je na polju Leget kod Sremske Mitrovice, obeleženo 109 godina od Bitke na Legetu, polaganjem venaca i odavanjem počasti palim borcima u Prvom svetskom ratu, parastosom za poginule vojnike Timočke divizije prvog poziva iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović”.

Prelazak Timočana preko Save, pre 107 godina otvorio je novo poglavlje u Velikom ratu i bez obzira na poraz koji su vojnici iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović” doživeli, najavio veliku pobedu koja je samo četiri godine kasnije krunisana slobodom.

Svake godine se okupljamo kako bismo odali počast poginulim srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, ovde na polju Leget gde se desila, po mnogim istoričarima, možda i najžešća bitka u Prvom svetskom ratu, u kojoj je stradalo oko 6.000 mahom srpskih oficira i vojnika. To je uspomena koju moramo negovati, preneti na naša pokolenja, na našu decu jer oni u svakom trenutku moraju znati kako je častan srpski vojnik i kako je spreman da da svoj život za odbranu svoje otadžbine i svog naroda. Zbog svega ovoga, zato što su dali svoje živote velika im hvala i večna im slava,” rekao je zamenik načelnika Zoran Miščević.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Godišnjica stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, obeležena je u nedelju u Memorijalnom kompleksu Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici. Liturgiju i parastos žrtvama služio je vladika sremski gospodin Vasilije uz sasluženje sveštenika i nakon toga se obratio okupljenom narodu podsetivši se velikog staradanja koje se odigralo pored Starog pravoslavnog groblja u kojem je od ruke Hrvata, pripadnika ustaških formacija, najsvirepije ubijeno nekoliko hiljada Srba, Roma i Jevreja.

U ime lokalne samouprave venac su položili gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednik gradske skupštine Vladimir Pavlović sa saradnicima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here