OD IZVORA DVA PUTIĆA: Raskol u opozicionom udruženju “Grad za sve nas”

0
2326

Mada je konstitutivna sednica gradske skupštine u Sremskoj Mitrovici počela uobičajeno, verifikacijom mandata odbornicima i biranjem predsedništva, ipak su dozu zanimljivosti dali odbornici opozicionog udruženja “Grad za sve nas” čija su se unutrašnja trvenja i svađe prelili i na skupštinsku govornicu.

Odmah nakon verifikacije mandata mandat svojoj odborničkoj grupi vratio je Željko Duma, a odmah nakon njega i jedno od najprepoznatljivih lica “Grada za sve nas” Aleksanda Popović. Ona je svoje vraćanje mandata obrazložila u podužem izlaganju optuživši svoje dojučeranje drugove za saradnju sa naprednjacima “ispod stola” dok su, istovremeno, potencijalne birače, tokom predizborne kampanje, ubeđivali u to da su oni jedina prava opozicija i da sa SNS-om u stvari sarađuje koalicija “Mitrovica protiv nasilja”. Po društvenim mrežama su, umesto iznošenja svog programa, po pravilu, spletkarili i to u najvećoj meri protiv ostatka opozicije.

Istina je da je otvoreni sukob nastao još tokom formiranja izborne liste i da je zato kasnila predaja, jer sam napustila lice mesta zato što su se u vrhu našli ljudi koje za četiri godine nisam videla nigde. Tada sam prošla linč suprostavljajući se odluci koju je na parčetu papira iz džepa izvadio Vladimir Petković.”- obrazlaže odbornica Aleksandra Popović  razloge napuštanja udruženja i vraćanja mandata, dodajući:

Mnogo stvari tu nije od početka štimalo, Petković je menjao stav od napuštanja udruženja, do ne znam čega iz minute u minut, a u stvari su krenule neke kalkulacije iza paravana o kojima mnogo ne znam.” (Reč je o periodu „sumnjivog“ zapošljavanja Petkovićeve supruge na državne jasle – u Poresku upravu, što bez blagoslova vladajuće stranke nije realno. – prim. aut.)

Ono gde sam definitivno presekla je sastanak koji je organizovao sa onima koje je do juče pljuvao da su prodani, da su na Nedimovićevom platnom spisku i sve što uz to ide. Bukvalno ih je nama do juče pljuvao, a onda bez našeg znanja sve sazvao i polizao. Ne menja čovek mišljenje u trenutku, tu je po sredi neka igra u kojoj neću da učestvujem i kap koja je prelila čašu.”- kaže Popovićka navodeći da nije nikog zvala iz udruženja niti ga ubeđivala, nego da su oni počeli sa pričama da je prodala mandat počevši zamerati ljudima koji su u kontaktu sa njom, makar bila reč i o običnoj sedeljci uz kafu.

Petković je, po njenim rečima, isključio iz procesa odlučivanja mnoge aktiviste koji su radili tokom prethodne četiri godine, a u organe upravljanja ubacivao najbliže prijatelje i poslovne saradnike van udruženja, jer su mu obećavali “brda i doline”, te da je on kao lider pokreta “izgubio dodir sa realnošću”.

Tokom replike na Popovićkino izlaganje sa govornicom skupštine Vladimir Petković je na krajnje maliciozno, na momente jadno, pokušao da je degradira navodeći da je jedina u grupi bila plaćena (“Reč je o pet hiljada dinara koji su kasnije povećani na deset hiljada.”- navodi Aleksandra.). No, istovremeno, nije mu smetalo što su njegovi odbornici, u proteklih 3,5 godine, svakog meseca primali dodatak od 20 hiljada dinara iz gradskog budžeta, sve dok naprednjaci u januaru ove godine ovo nisu ukinuli.

Ono što su Petković i njegovi najbliži saradnici radili, kakve su kombinacije i kontakte ostvarivali sa Nedimovićem dok su, istovremeno, pred narodom i biračima, izigravali poštenje i glumili opoziciju, to ne mogu da prećutim, koliko god se Petković trudio da izgleda prepošten.” – zaključuje Popovićka, navodeći da su gotovo dve sedmice pre izbora u prostorijama “Grada za sve nas” već delili međusobno gradske funkcije ubeđeni da ih čeka sigurna pobeda, a čak je i noć uoči izborne ćutnje organizovana “pobednička“ žurka na koju su pozvani samo odabrani.

Kako saznajemo, još nekoliko nezadovoljnih članova “Grada za sve nas” najavilo je istupanje u narednom periodu tako da je za očekivati da će ovo leto biti vrelo za ovu grupu građana koja je, podsećamo, pre samo dve godine pozivala na organizovanje koncerta ustaškog pevača M. P. Tompsona.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here