Od Rume do Šapca za 15 minuta!

0
7822

Novom drumskom saobraćajnicom od Šapca do rumske raskrsnice na auto-putu Beograd–Zagreb (E-70) moći će da se stigne za manje od petnaest minuta, a da vozači pri tome ne prelaze „stotku”.

Umesto ranije planiranog višetračnog puta, ova saobraćajnica u dužini od 22 kilometra biće izgrađena u punom profilu auto-puta. Preko reke Save, uzvodno od Šapca, biće podignut most, a put će dalje nastaviti prema Loznici s po dve kolovozne trake u svakom smeru.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdili su da se na pripremi planske i tehničke dokumentacije za realizaciju projekta, procenjenih na ukupno 448,5 miliona evra, uveliko radi.

Novac za realizaciju ovih projekta država Srbija namerava delom da obezbedi zajmom od Republike Azerbejdžan u iznosu od 210 miliona evra, dok će drugi deo biti iz republičkog budžeta. Pregovori s nadležnim organima Azerbejdžana oko usaglašavanja ugovora o zajmu su u toku, a potpisivanje se očekuje do kraja ove godine.

U toku su, takođe, i pregovori radi sklapanja komercijalnog ugovora za nastavak projektovanja i izvođenje radova na saobraćajnicama Ruma–Šabac i Šabac–Loznica s azerbejdžanskom kompanijom „Azvirt”, a vodi ih radna grupa koju je imenovala vlada Srbije.

Pošto će deonica Ruma–Šabac biti s auto-putskim profilom, neophodna je izmena Prostornog plana infrastrukturnog koridora, rečeno nam je u resornom ministarstvu. Izrada izmene prostornog plana je ugovorena, kao i izrada Studije opravdanosti i idejnog projekta.

Trasa novog auto-puta već je poznata. Ova saobraćajnica ne samo što će biti kraća za sedam kilometara – od Šapca do rumske raskrsnice sadašnjim putem M-21 je 29 kilometara – već neće ulaziti u sela Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, što će rasteretiti ulice u ovim naseljenim mestima. Počev iz pravca Šapca, auto-put će ići pored sela Klenak bliže reci Savi, ostavljajući ovo mesto, kao i susedno Platičevo s desne strane.

Ispred Hrtkovaca biće izgrađen nadvožnjak s petljom, pošto će se auto-put ovde ukrstiti sa starom magistralom, a zatim će u luku zaobići ovo i sledeće selo Jarak, ostavljajući ih sa leve strane. Nova trasa, prema planu u koji smo imali uvid svuda ide kroz njive i nigde se ne ukršta s postojećom prugom Zvornik–Šabac–Ruma.

Procenjena vrednost radova na deonici auto-puta Ruma–Šabac u dužini od 22 kilometra iznosi oko 121 miliona evra, ali će se tek posle završetka planske i tehničke dokumentacije dobiti precizniji iznos.

Vrednost novog mosta preko Save kod Šapca, koji bi trebalo da bude izgrađen oko dva kilometra uzvodno od starog železničkog mosta, naspram šabačke industrijske zone, procenjena je na oko 80 miliona evra. Izgradnjom novog auto-puta i mosta, ova dobro infrastrukturno opremljena zona bi značajno povećala svoju konkurentnost.

Novi most će, kako saznajemo, imati osam polja s rasponima 40 + 50 + 50 + 60 + 95 + 155 + 95 + 60 metara, odnosno 605 metara od prvog do poslednjeg stuba, a s prilaznim konstrukcijama ukupno 1.330 metara. Širina konstrukcije mosta je usklađena sa širinom kolovoza ispred i iza mosta i zahtevima projektnog zadatka investitora, a ukupno iznosi 23 metra. Četiri vozne trake biće široke po 3,5 metra, četiri ivične trake imaće po pola metra, dva razdelna pojasa po metar i po i dve pešačke staze po dva metra.

Početak pripremnih radova za izgradnju mostu planiran je za novembar ove godine. Predviđeno je da se prvo počne s gradnjom mosta, jer su ovi radovi najzahtevniji i najduže traju. Potom će otpočeti radovi na pravcu Šabac–Loznica, pa deonice Ruma–Šabac.

(Miroljub Mijušković/Politika/foto: D. Kozomora)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here