Održan 29. Sremski svinjokolj u Vognju

0
874

Proteklog vikenda, u Vognju je održan 29. Sremski svinjokolj, jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom u opštini Ruma, koju tradicionalno organizuje Mesna zajednica Voganj. Kao i prethodnih godina, ekipe iz Vognja i okolnih sela Srema takmičile su se u brzoj obradi svežeg mesa, kuvanju kotlića i tradicionalnom pripremanju specijaliteta od mesa.

Po rečima sremskih domaćina, od ranih jutarnjih sati na temperaturi ispod nule započinje se svinjokolj. Za topljenje masti potrebno je više sati, a spretne ruke iskusnog majstora sa lakoćom pangluju komade svežeg mesa sve kao nekada, kao što su radili stari Sremci.

Takmičarske ekipe su u Vognju, na licu mesta, odmerile svoje snage u spravljanju autohtonih sremskih specijaliteta poput krvavice, čvaraka i ljute domaće kobasice. Posetioci su imali priliku da vide ceo proces proizvodnje domaćih mesnih proizvoda, da ih degustiraju, ali i da ih kupe po povoljnim cenama. Kako bi se ispoštovala pravila sremskog svinjokolja, rad učesnika ispraćen je budnim okom žirija.

Cilj ove manifestacije, pored prikaza tradicionalnog načina obrade svinjskog mesa, predstavlja i okupljanje i druženje meštana, kao i prodaja njihovih domaćih proizvoda, istakla je na otvaranju predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

U dobrom raspoloženju zagrejani uz kuvanu rakiju i prigodnu muziku, uživajući u ukusima karakterističnim za Srem, i ove godine ispoštovana je duga tradicija novembarskog svinjokolja u Vognju, na kojem su svi prisutni imali priliku da uživaju u pravim specijalitetima pripremljenim tokom svinjokolja, od paprikaša do tradicionalnih salnjaka.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here