Održan 32. Festival besedništva – Sirmijum svetlost reči

0
328

Slaveći lepotu reči, tradicionalni „Festival besedništa – Sirmijum svetlost reči“ održan je po 32. put, u sklopu „Novembarskih dana“, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

U Baroknoj sali Muzeja Srema prisutni su uživali u besedama učesnika iz Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte, Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, beogradske Filološke gimnazije, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu, Univerziteta „Alfa BK“ iz Beograda i grada domaćina.

Festival je otvorio Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, koji je tim povodom rekao da je kraj XX veka u Sremskoj Mitrovici stvorio jednu lepu tradiciju za govornike iz cele Srbije, a poslednjih godina i iz dijaspore. Festival besedništva više od tri decenije na razne načine osvetljava reči iz našeg grada i daje priliku svima onima koji lepu reč umeju da stvore i izgovore.

Ovaj festival od svog nastanka značio je kvalitet, a ne kvantitet, i zbog toga opstaje, traje i stvara, i okuplja nas na raziličitim mestima, u različitim vremenima, ali uvek u Sremskoj Mitrovici. I ove godine je svetlost reči poslata iz Mitrovice, iz našeg Muzeja Srema, i to na dan 105. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Retorika i govorništvo su drevne discipline, i naš Sirmijum je drevni i večni grad, stoga i Festival besedništva treba da bude večan i dug, da znači trajanje, a to postiže kvalitetom svojih učesnika.
Samardžić je poželeo organizatorima Festivala, Ustanovi za negovanje kulture „Srem“, da istraju u svojim naporima da ovaj Festival opstane, da se održi, da rade na njegovom oplemenjivanju i bogaćenju, kako bi Mitrovica i dalje bila primer dobre prakse kako se neguje lepa reč i besednička umetnost.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here