Održan protest zbog seče fruškogorskih šuma

0
1002

Protest „Stop seči šuma“ održan je danas ispred Informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora na Iriškom vencu. Aktivisti organizacije „Odbranimo šume Fruške gore“ zahtevali su da se odmah uvede moratorijum na seču šume na toj planini.

Posle govora i iznošenja zahteva, građani su krenuli u protestnu šetnju, ali ih je zaustavila policija i sprečila da blokiraju put. Građani su nosili veliki transparent „Secite korupciju i kriminal, a ne šume“.

Aktivistkinja Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragana Arsić, kazala je novinarima da je „situacija prevršila meru nakon nedavnih superćelijskih oluja“.

Drveće u Nacionalnom parku je takođe stradalo od ovih vetroloma i to definitivno iz razloga što su prekomernim sečama poremećeni ti šumski sklopovi. Takve šume kada su poremećeni sklopovi su neotporne na jake vetrove. I pored toga što imamo ogromnu štetu u šumama, što je upravljač javno i rekao, da će trebati 10 godina da se obnove te šume, oni su nastavili plansku seču redovno kao da ništa nije bilo. Mi smo naivno očekivali da će oni ipak izaći sa nekim stavom da će obustaviti sve planske seče dok se ne urade sanacioni planovi i izmene dosadašnji planovi upravljanja šumama, baš iz razloga što su nastale velike štete nakon vetroloma“, kazala je Dragana Arsić.

Kritikovala je i Srpsku pravoslavnu crkvu i rekla da je ta verska zajednica restitucijom dobila šume koje se sada seku.

Sad vidimo da im šume ne trebaju. Oni ih prodaju tajkunima, finansijski moćnim ljudima. Tako da ćemo i tu tražiti da Vlada donese uredbu o zabrani prodaje prirodnih dobara koje su im vraćene restitucijom, jer prosto zašto su tražili da im se vrate ako ih sad prodaju?“, pitala je ona.

Istakla je da su ogorčeni i na novi Zakon o upravljanju privrednim društvima, a da njihove primedbe nisu usvojene. 

Mi smo tražili da nacionalni parkovi ne budu akcionarska društva, već državne ustanove, da u upravnom odboru sede i predstavnici države, stručnih organizacija, nevladinog sektora i lokalne zajednice. To je taj model upravljanja koji recimo imamo u nacionalnom parku Triglav u Sloveniji„, dodala je ona.

Olujno nevreme koje je pogodilo Vojvodinu 19. i 21. jula ove godine nanelo je veliku štetu i u šumama Fruške gore. Posle olujnog nevremena Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja javnog poziva sklopilo okvirne sporazume sa preduzećima subjektima za seču i izvlačenje drveća nakon u vrednosti 115 miliona dinara.

U tom javnom preduzeću su kazali da će posečena stabla biti prodata, a prihod od toga će se upotrebiti za ponovno pošumljavanje i popunjavanje na Fruškoj gori.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here