Održan sastanak tima za zaštitu od afričke kuge

0
448

Povodom trenute situacije sa bolešću afričke kuge svinja na teritoriji Republike Srbije, u prostorijama Gradske kuće Grada Sremska Mitrovica održan je sastanak stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epizootija.

Sitaucija u Sremskom Upravnom okrugu je pod kontrolom i nema pojave slučaja, a prema podacima Uprave za veterinu, veterinarske inspekcije na teritoriji Sremskog okruga. Sastanak je sazvan radi definisanja preventivnih mera za sprečavanje pojave zaraze u narednom periodu, izjavila je Emina Milakara šef veterinarske inspekcije.

Članovi stručno – operativnog tima uputili su apel stočarima i uzgajivačima svinja da u narednom periodu na svojim gazdinstvima i farmama pojačaju biosigurnosne mere, kao i da omoguće sprovođenje mera poput redovne dezinfekcije objekata u kome borave svinje, izbegavaju pašno držanje svinja, svaku promenu zdravstvenog stanja životinja, naglo uginuće prijave nadležnom veterinaru, a ukoliko su u mogućnosti da postave dezbarijere na ulazu u svoja gazdinstva, objekte.

Takođe upućen je apel na važnosti obeležavanja i registraciji životinja. Planom zaštite i spasavanja za Grad Sremska Mitrovica jasno su predviđene i propisane procedure zadelovanje svih subjekata koji učestvuju u sistemu zaštite i spasavanja od epizootija.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here