Održana akcija čišćenja priobalja Save

0
523

Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective“, naziv je pete ekološke akcije čišćenja koja je održana u Sremskoj Mitrovici.

U okviru akcije čišćeno je priobalje reke Save odnosno deo keja, šuma i gradska plaža. U akciji je prikupljeno oko 2100 kg otpada. Procenjena težina komunalnog otpada je 1836 kg dok je procenjena težina reciklabilnog otpada 264 kg.

Količina po tipu otpada koje je odvojeno za reciklažu je: PET – 75 kg; Staklo – 83 kg; Limenke – 11 kg i Otpadna plastika – 95 kg. Sav sakupljeni reciklabilni otpad ide u humanitarne svrhe odnosno, prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu jednog od pomagala za decu sa smetnjama u razvoju.

U akciji čišćenja učestvovalo je ukupno 107 volontera. Ekološka akcija je sprovedena sa koordinatorima za Sremsku Mitrovicu, Emilijom i Banetom Đukićem i njihovom dečicom, najmlađim volonterima Kristinom i Ognjenom, učenicima mitrovačke gimnazije na čelu sa profesorom Stefanom Nedićem, Ekonomskom školom „9. maj“ koje je predvodila prof. ekologije Olivera Radisavljević, učenicima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ uz direktorku Sanju Tucaković i nastavnicu Tatjanu Ljubišić i JKP „Komunalije“.

Drago nam je da je plaža čista, ali voda je nanela dosta otpada. Uz to, sakupili smo: gume, krevete, lance, kante, gajbice, burad, tepihe, mnogo kabastog otpada kog su neodgovorni pojedinci odložili na priobalju. Postali  smo prepoznatljivi-mladi Mitrovčani su se pridružili akciji čišćenja njihovog grada. Idemo dalje na istom zadatku, ka istom cilju i vidimo se u Obrenovcu!“, izjavila je Vanja Petković nakon uspešno realizovane akcije.

EKO karavan nastavlja svoj uspešan put po gradovima Srbije pod sloganom „Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective“ u organizaciji kompanije Lidl Srbija i sledeća destinacija je Obrenovac. Do kraja ovog ciklusa, ostaje još Bečej i Vrbas.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here