Održano plivanje za Časni krst na reci Savi

0
1149

I ove godine održano je plivanje za Časni krst u reci Savi, kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana (Male crkve). Oko 160 učesnika plivalo je 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Prvi je do Krsta doplivao četrnaestogodišnji Mitrovčanin Mateja Vidović.

„Bilo je plivača sa svih strana, najviše, kao i prethodnih godina dolazili su iz Srbobrana, iz celog Srema i Mačve, ali i naši ljudi iz dijaspore, iz Beča, Štutgarta itd. Ove godine smo opet bili mesto hrišćanskog zborovanja i plivanja za Krst časni, plivanje smo posvetili Nikoli Tesli, obeležili 80 godina od njegove smrti, kako bi se na neki način odužili našem velikanu.”- rekao je Dragan Sabljov, starešina Svebor družine „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice.

Nagrada je ove godine zlatnik, Teslina fondacija uručila je odlikovanje, Teslinu medalju, Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla”, svaki učesnik je dobio po majicu i kao uzdarje, krstić izvađen iz reke Save. Domaćin svečanog ručka je ove godine KP zavod.

Simbolična 33 metra do osvećenog krsta ove godine je najbrže preplivao Mateja Vidović, naš sugrađanin koji ima samo četrnaest godina. Podvigom vere on je najbrži plivač poneo titulu Nosioca Bogojavljenskog krsta. Kako je rekao: „Nisam očekivao pobedu, baš sam srećan što sam osvojio Krst, prvi put sam se prijavio za plivanje jer verujem u Boga i poštujem svoju kulturu i običaje.”

Praznovanje su 24. put za redom, organizovali Hram Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, Svebor družina „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i Sportski savez Grada Sremska Mitrovica.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here