Milica POBEDILA tumor dojke, a da ni njena porodica NIJE ZNALA ZA TO

0
1708

Nekoliko godina nisam išla na preventivne preglede. Pojavile su se određene vidljive promene i desna dojka je počela da se deformiše. Na prvom pregledu konstatovan mi je malignitet. Moja porodica i okolina ništa nisu znali„, započinje svoju iskrenu ispovest Milica B. kojoj je dijagnostikovan tumor u odmaklom stadijumu kada su promene uveliko bile vidljive.

Iako svesna problema, Milica je prilikom sistematskog odbijala da uradi pregled dojke i sve vreme je želela da odustane. Na nagovor doktorke Ivane Kostadinović iz MediGroup sistema i rečenice „sledeće godine u novembru ćete biti nova žena“, pristala je na pregled koji joj je spasio život.

Rad sa ljudima je vrlo težak i zahtevan. Nekada morate da budete i dobar psiholog da biste ubedili pacijenta da je sve što radite u njegovom interesu. Na fakultetu nas nisu naučili kako da pacijentima saopštavamo ružne dijagnoze, niti kako da se sami sa tim nosimo„, objašnjava dr Kostadinović.

„Pacijentkinja Milica je u moju ordinaciju došla na sistematski pregled. U startu je rekla da ne želi da pregleda dojke. Meni je to bilo čudno pa sam iskusno krenula da tražim razloge odbijanja, ne prihvatajući njenu odluku. Ubedila sam je da se raspremi da bih izvršila palpatorni pregled, i nekako je ona na to pristala. Tada mi je sve bilo jasno. Preda mnom je stajala mlada žena, sa vidno izmenjenom dojkom. Sve je ukazivalo da se radi o malignoj bolesti. I ona je toga bila svesna“, ističe dr Kostadinović.

Potom je usledio ultrazvuk i dopunska mamografska dijagnostika, kao i pregled kod hirurga. U početku operacija nije dolazila u obzir, prvo je morala biti tretirana hemioterapijom kako bi tumor mogao biti obuzdan. Medikalni onkolog je odredio koja terapija je za nju najbolja.

Milica nije koristila ni dana bolovanja. Niko iz njene okoline, porodica ni kolege sa posla nisu znali od čega boluje i od čega se leči. Niko nije primetio ni periku na njenoj glavi. Kako doktorka Kostadinović ističe, koristila je sve ženske doskočice da niko ništa ne primeti i o njenoj borbi mogao bi i film da se snimi.

Milica je dosta dobro odgovorila na terapije, pa je ubrzo usledila i operacija, u okviru koje je obavljena i rekonstrukcija dojke. Prošla je i zračnu terapiju. Proces lečenja nije bio ni malo lak, bilo je padova i ponovnog uzdizanja, i nekako je ona sve to stoički podnela. Kada psihički padne, zvala me je, a ja sam je bodrila kao nekog svog najrođenijeg. I meni je bilo sve to veoma emotivno i teško„, priseća se dr Kostadinović.

Pacijentkinja i doktorka su u čitavom procesu razvile blizak odnos i prema Miličinim rečima, upravo to joj je bila najveća podrška, imajući u vidu da niko iz njene okoline nije znao sa čime se bori.

U ovoj borbi najbitniji su pozitivan stav, zdrav duh i nastavak života kao da se ništa ne dešava i kao da će sve proći. Naravno, važno je i da pored sebe imate osobu koja će vam pružiti podršku i uliti poverenje. Ne znam kako bih drugačije formulisala rečenicu osim da kažem da je meni sam Bog poslao dr Kostadinović u moj život da zajedno rešimo problem. Odnos sa njom je poseban i ona zauzima specijalno mesto u mom životu i srcu“, ističe Milica koja je danas zdrava žena i pre svega zahvalna na novoj prilici za život.

„Preporučujem svima da barem jednom godišnje odu na pregled. Ja sam zahvaljujući tome danas zdrava, osećam se dobro, radim, putujem i živim, sa drugačijim prioritetima u životu“, kaže pacijentkinja.

Prema rečima dr Kostadinović, tumor dojke nije moguće sprečiti, ali redovni pregledi mogu da pomognu u tome da se bolest otkrije na vreme.

U MediGroup sistemu sam od 2018. godine i nije prošao ni jedan dan da u mojoj ordinaciji nisam otkrila malignitet dojke ili bar promene koje zahtevaju dodatne provere. U poslednje vreme je to još učestalije, sve je više mladih žena ispod 40 godina starosti koje imaju agresivne forme tumora. Važno je pre svega da budemo odgovorne prema sebi i da preventivnim pregledima uspemo da otkrijemo bolest na vreme, kada je izlečenje moguće u 100 odsto slučajeva„, zaključuje dr Kostadinović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Miljana Vuković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here