Mitrovački učenici po drugi put plivali za Časni krst na bazenu

0
598

Drugi sabor plivanja đaka za Časni krst održan je na Krstovdan na Gradskom bazenu „Pinki”. Plivanje je organizovao Odbor za versku nastavu Eparhije sremske u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica i Sportskim savezom, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

U cilju očuvanja hrišćanske tradicije i zbog velikog interesovanja učenika da učestvuju u tradicionalnom plivanju za Časni krst, kao i zbog nemogućnosti da maloletna lica u zimskom periodu plivaju na otvorenom, ove godine je po drugi put omogućeno i đacima da za Časni krst plivaju na zatvorenim bazenima.

Sve što vredi pod ovom kapom nebeskom i što se čini i radi, ono bi i počinjalo, a i treba da počinje sa mladošću. U pretprazništvu velikog praznika Bogojavljenja, momenta kada je Gospod i spas naš, Isus Hristos bio kršten na reci Jordanu, na uspomenu na taj dan i u Sremskoj Mitrovici po drugi put, a nadamo se da će to prerasti u tradiciju, održava se zahvaljujući sveštenstvu i veroučiteljima svetkovina plivanja dece osnovnog iz srednješkolskog uzrasta. To je divan primer i divan način da se susretnemo sa ovim praznikom i takmičarskog je, a i nije takmičarskog duha. Kada se takmiči stotinak dece, razume se u kategoriji pobednik je samo jedan, ali to je samo u ovom diskursivnom smislu. Svi su oni pobednici i ja im čestitam.”- rekao je Protojerej stavrofor dr Dragomir Sando.

Plasman Drugog sabora plivanja za Časni krst učenika osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica:

I-IV razreda

1. Miljan Todić

2. Nikola Suvić

3. Neda Rodić

V-VIII razreda

1. Dušan Mrvaljević

2. Mateja Vidović

3. Milica Vuković

Srednje škole

1. Nemanja Radović

2. Dane Jovelić

3. Miloš Bajić.

Podršku organizaciji pružili su Grad Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Poslovno sportski centar „Pinki”.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here