Održano predavanje o modelima upravljanja otpadom

0
887

Predavanje na temu Modeli i perspektive upravljanja otpadom u Gradu Sremska Mitrovica održana je u Gradskoj kući, u okviru projekta Održivi razvoj za sve –  platforma za lokalni dijalog koji sprovodi lokalna samouprava sa svojim partnerima.

„Ovaj projekat je finansiran od strane švajcarske agencije Helvetas i Švajcarske razvojne agencije. Zašto je značajna ova radionica, zato što će prisustvovati građanstvo to i jeste osnovni cilj, upravo lokalni dijalog, da razgovaramo sa našim sugrađanima, sa ljudima koji nisu stručni u oblasti upravljanjem otpadom, da čuju gde se naš grad, Sremska Mitrovica, trenutno nalazi i šta je ono što je u planu. Takođe možemo da razjasnimo neke određene nejasnoće, da možda čujemo neke ideje, sugestije da bi dalje unapredili ovaj sistem upravljanja otpadom ali naravno već mislim da su mnogi sugrađani upoznati s tim da je Sremska Mitrovica jedna od vodećih lokalnih samouprava u ovoj oblasti i mi upravo želimo da čujemo i glas naroda i da dalje usavršavamo postojeći sistem,” rekla je Tamara Milković, referent za odnose sa javnošću JKP „Komunalije”, koja je držala ovo predavanje.

Podsećamo, nastavlja se podela plavih kanti individualnim domaćinstvima. U planu je postavljanje preko 300 kontejnera za primarnu separaciju u stambenim naseljima, na novim lokacijama koje će biti dostupne svim građanima. Nakon toga, planira se organizacija prikupljanja organskog otpada koji čini 60% ukupne količine otpada deponije, te je sledeći korak podela kompostera.

Kako najavljuje Milković, uskoro predstoji izgradnja Ekološko edukativnog centra na otvorenom, na prostoru Reciklažnog dvorišta, koji će biti namenjen za edukaciju svih naših sugrađana, od predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola, takođe i preduzeća koja su zainteresovana, a gde će sugrađani moći da vide kako se radi separacija otpada.

Plave kante za primarnu separaciju još uvek nisu sve podeljene te je upućen apel sugrađanima da se jave u svoje mesne zajednice da ih preuzmu. Ukoliko se podele sve kante, planirano je da do kraja meseca počne odvoz ove vrste otpada.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here