Doktor Dragan Martinović NAPUSTIO DRUŠTVO LEKARA zbog DODELE medalje Vučiću

3
20669

„Poštovani, želim da istupim iz članstva Društva lekara Vojvodine – razlog dodela Hipokratove medalje Aleksandru Vučiću“. U potpisu Dr Dragan Martinović, oftalmolog, Opšta bolnica Sremska Mitrovica.

Jedan lekar sada može da se pogleda u ogledalo i da se ne stidi. Može da kaže prijateljima, deci, kolegama da je spasao dušu. A ostali, da li se ostali slažu sa udvoričkim činom njihovog esnafskog udruženja?

Digli su glas pojedinci, oglasili su se Udruženi protiv kovida, Rade Panić se izvinjava u ime svih, no to je još manjina. Manjina naspram sramote koja je učinjena lekarima. I naspram kompletog tretmana još od kad im je „zemunac“ postavljen za ministra.

Nisu lekari budale da ne vide u kakvom je stanju zdravstvo. Znaju za liste čekanja, za neispravne aparate, za rezultate koje pacijenti donose iz privatnih laboratorija. Znaju da je u Srbiji od kovida umrlo najviše njihovih kolega Evropi i da su iza njih ostala nezbrinuta deca. I onda je logično pitanje zašto podležu hipokriziji, zašto ćute i od sebe prave licemere. Nisu oni egzistencijalno ugroženi. Pa šta ako im naprednjačka kamarila spremi otkaz? Ništa, naći će drugi, bolji posao.

Srbija nema zdravstveni sistem – on se raspao. To oseća svaki pacijent, ima nekih zgrada, ima uređaja, tu je i nedovršeni Klinički centar koji je otvoren u predizborne dane, ima sjajnih ljudi u belim mantilima, ali nema sistema. Kao što nema parlamenta, Vlade, pravosuđa… Postoje samo privid i pojedinci koji još drže do sebe i svog rada.

Da li bi ijedan lekar u Vojvodini i Srbiji u anonimnoj anketi rekao da je zdravstvo za ovih deset godina unapređeno? Da li bi iko od tih lekara želeo da za to „unapređenje“ dodeli Hipokrata predsedniku države. Čista podvala i samoreklamerstvo. Uostalom za Hipokratovu medalju smo saznali tako što je vest „skromno“ saopštena iz predsednikovog kabineta.

Ima neke simbolike u tom „priznanju“, nagradi, zovite je kako hoćete. I ona je po svemu sudeći lažna, kao što je lažno i unapređenja zdravstva. Guglajte pa ćete videti: nema nijednog dobitnika medalje pre Vučića, a na sajtovima Društva lekara Vojvodine i krovne organizacije Društva lekara Srbije nema ni slova o dodeli te medalje narečenom unapređivaču. Potom, u Statutu DLS, u odeljku nagrade, nema Hipokratove medalje, niti u Statutu DLV ima išta slično.

Ne postoji pravilnik kojim je definisan izgled, težina, vrsta materijala i vrednost Hipokratove medalje. Nema ni načina na koji se i kome dodeljuje. Sve je samo još jedna improvizacija, još jedan mali doprinos kolektivnom ludilu. Potemkinova značka od koje će pučanstvu da popuste bolovi u predelu danjeg stomaka.

Predlažem dobitniku medalje da proveri njenu vrednost. Ne treba mnogo vremena, ni truda – neka ode na Banjicu i zakaže operaciju kuka ili kolena. Ako za koleno bude na programu pre 2030. lično ću mu otkupiti medalju kao da je od žeženog zlata. Samo pre toga mora da nam kaže koliko je plaćao respiratore. To nam duguju on i njegova udbaška ekipa od početka kovid pandemije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milenko Vasović/Nova)

3 COMMENTS

  1. Нормално, омогућио је обичном народу који нема 1000 евра за оп. катаракте да прогледа. Смањио је доктору да приватно згрће паре.

  2. Svaka cast doktore,samo kad bi nas bilo vise,sta je to u narodu pa cuti kao omadjijan,u djavolu vidi mesiju i kao ovcica spusta glavu spremna na klanje,jos jednom,po narodski receno alal vera srce u junaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here